Államosítás előtt a brit bankok, megugrott az árfolyamuk

Vágólapra másolva!
A brit kormány akár 30 százalékos részesedést szerezhet az ország legnagyobb bankjai közül négyben is. Mindez annak az 50 milliárd fontos (87 milliárd dolláros) segélynek a része, amelyet szerdán jelentett be a londoni kabinet. Minderre a Sanford C. Bernstein Ltd. szakértői hívták fel a figyelmet a Bloomberg híradása szerint.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Gordon Brown miniszterelnök és Alastair Darling pénzügyminiszter nevével fémjelzett brit bankmentés elsőbbségi részvények vásárlására vonatkozik, és így javítaná a Royal Bank of Scotland (RBS) Group, a Barclays, a Lloyds TSB Group, az HBOS és négy másik hitelező tőkeellátottságát. Ehhez kapcsolódik mintegy 250 milliárd font értékben még több kölcsön garantálása is, amiből a Bank of England, a brit jegybank legalább 200 milliárdot áll majd.

Ugyanakkor elemzők rámutatnak arra, hogy a mentőakció a részvények felhígulását eredményezheti, vagyis egy részvény szavazati aránya csökkenni fog az állami beavatkozás miatt. Az állam ugyanis 20-30 százalékos részesedést is szerezhet a bankokban.

Amerikában is hasonlóra készülnek

Mindez egybecseng a hasonló amerikai kezdeményezésekkel is. Henry Paulson, az amerikai pénzügyminiszter a napokban meglebegtette például annak a lehetőségét is, hogy a kongresszus által jóváhagyott amerikai bankmentő csomag végrehajtásakor az USA akár be is fektethet a bankokba.

Miközben a bankok emelkedtek csütörtökön az európai tőzsdéken, a Bloomberg felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzpiacok még nem éledtek újjá. A benchmarknak, vagyis mértékadónak számító Libor, a londoni, dollárban jegyzett bankközi kamatláb ugyanis tovább emelkedett. Annak ellenére drágultak a hitelek, hogy a jegybankok globális kamatcsökkentést hajtottak végre szerdán.

Emelkedő árfolyamok

A Libor emelkedése azt is jelzi, hogy még mindig kevés a készpénz a bankközi piacon, a pénzintézetek nem bíznak egymásban, nem hiteleznek egymásnak.

A brit bankok tőzsdei árfolyamai valóban emelkednek, hiszen az RBS 18 százalékot nyert, délelőtt Londonban, az HBOS a legnagyobb jelzáloghitelező 31 százalékot ugrott, a Lloyds TSB, amelyik megveszi az HBOS-t, pedig 8,3 százalékkal drágult. A mostani korrekció 43 százalékosra mérsékelte az RBS e heti veszteségét.

Mennyit kap az állam a bankokból?

Az RBS várhatóan 8 milliárd fontot kap a brit államtól, míg a Barclays és az HBOS 5-5 milliárdra számíthat. A Lloyds TSB 2.5 milliárdra vár, így a négy nagybank összesen 20 milliárdhoz juthat hozzá az ötvenmilliárdos csomagból. Mindennek fejében az RBS 35 százalékát szerezheti meg az állam, a Lloyds és az HBOS egynegyede kerülhet a kormány kezébe, míg a Barclaysnál ez az arány 20 százalékos lehet.

A londoni központú HSBC Holdings Plc - Európa legnagyobb bankja - tegnap, szerdán bejelentette, hogy nem tervezi a kormánysegély igénybevételét, mert van elég tartaléka. A Standard Chartered Plc, amely londoni központú, de profitjának nagy részét Ázsiában termeli, szintén lemondott a tőkepótlásról, akárcsak az Abbey National, amely a spanyol Banco Santander SA brit leányvállalata.