Tényleg golyóálló a forint?

Vágólapra másolva!
A magyar deviza gyengülését vetítette előre több, a napokban megjelent elemzés, amelyek szerint nem elképzelhetetlen, hogy az euró 260 forintra drágul. A devizakereskedő szerint ugyanakkor semmi ok nincs a forintgyengülésre, a magyar devizát ugyanis a magas alapkamat gyakorlatilag "golyóállóvá" teszi.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Erősödött a magyar deviza. Szerdán széles sávban mozgott az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, 254-255 forintos intervallumban is megfordult a jegyzés, csütörtök délelőtt azonban már lejjebb volt a kurzus, 251 alatt kereskedtek az európai fizetőeszközzel. A forint mellett a többi feltörekvő deviza, így péládul a lengyel zloty is drágult a csütörtöki kereskedésben.

A világ vezető jegybankjainak szerdai, rendkívüli 50 bázispontos kamatöcsökkentése hirtelen mozgásokat okozott, amelyek hátterében a befeketők pozíciórendezései álltak. A piaci szereplők a korábbi ügyleteiket az alacsonyabb kamatszinteknek megfelelően módosították - mondta az [origo] kérdésére Kolba Miklós, az ING tradere. A szerdai ideges hangulat után csütörtökön megnyugodni látszanak a kedélyek, ennek nyomán a befektetők is bátrabban mernek üzletelni, ami kedvezően hatott a feltörekvő piacokra.

Jön a 260 forintos euró?

Több elemzés szerint a forint gyengülő pályán marad. Szenitványi Nóra, a JP Morgan Chase londoni egységénél dolgozó szakértője a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában azt mondta, a térség gazdaságainak mérsékelt teljesítménye ellenére sem várható el, hogy a régiós jegybankok, egyebek mellett a Fedet és az Európai Központi Bankot követve csökkentsék az irányadó rátát. A közgazdász szerint a Magyar Nemzeti Bank óvatosan kezeli majd a kamatávágás lehetőségét, tekintettel a forint árfolyamára leselkedő veszélyekre. Szentiványi Nóra szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az euró kurzusa átlépi a 260 forintos szintet, ezért az MNB a deviza-leértékelődés kockázatainak mérséklődése előtt nem fog vágni a kamatokon. A szakértő most úgy látja, hogy jövő év áprilisáig nem várható monetáris lazítás Magyarországon.

Ezzel összecseng a Raiffeisen Bank prognózisa, amely szerint a piacokat nem nyugtatta meg a vezető jegybankok egységes fellépése, ezért fokozódó kockázatkerüléssel lehet számolni a piacokon, ebből adódóan az euró kurzusa a 260 forintos szintek irányába mozdulhat el.

Kereskedői cáfolat

Nem ért egyet az említett előrejelzésekkel Kolba Miklós, szerinte ugyanis a magas - 8,5 százalékos - magyar alapkamat gyakorlatilag "golyóállóvá" teszi a forintot. Kisebb-nagyobb ingadozásokat persze eredményezhetnek a nemzetközi piacokon kialakult turbulenciák, de alapvetően semmi nem indokolja a forint gyengülését.

Támaszt adhat a forintnak: a vezető jegybankok kamatcsökkentése és a változatlanul magas magyar ráta miatt tágult a kamatkülönbség, ebből adódóan a forinteszközök a korábbinál nagyobb prémiumot biztosítanak a befektetőknek, ez pedig fokozhatja a magyar deviza iránti keresletet.