Topolánek bírálja a teljes garanciát

Vágólapra másolva!
A cseh miniszterelnök kemény bírálattal illette csütörtökön az Európai Unió kormányait amiatt, hogy sok országban az állam teljes garanciát vállal a betétekre.
Vágólapra másolva!

Mirek Topolánek szerint ez az "arcátlan lépés" oda vezet, hogy a betétek átvándorolnak egyik országból a másikba, s ezzel ott növekszik a likviditás a másik ország kárára. Az eljárás ellentmond az európai stratégiának és aláássa az Európai Unió stabilitási szerződését. Topolánek szerint az unió képtelen a válság gyakorlati megoldására.

"Ami az elmúlt néhány napban történt, jobban megingatja az Európai Unióba vetett bizalmat, mint bármi más korábban" - fejtette ki Topolánek csütörtökön a cseh rádióban.

A cseh miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy az Európai Unió legközelebbi csúcstalálkozóján Csehország meg fogja vétózni azokat a javaslatokat, amelyek ellentétesek az unió közösségi alapelveivel.

Előzőleg szerdán a cseh központi bank elnökhelyettese azt mondta, hogy a korlátlan bankbetét-garanciát képtelenség teljesíteni, ezért az ilyen ígéretek megbízhatatlanok.

Mindenesetre Csehországban is emelik a bankbetétek állami garanciáját: kedden a cseh pénzügyminiszter azt jelentette be, hogy az összeg 50 ezer euró lesz.