Hétpontos válságcsomag a Fidesztől

Vágólapra másolva!
A Fidesz hétpontos javaslatcsomagot visz a pénzügyi válság miatt a miniszterelnök által összehívott péntek délutáni egyeztetésre, és ragaszkodik ahhoz, hogy legyen nyilvános a megbeszélés - jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető és Szijjártó Péter szóvivő pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Szijjártó Péter azzal indokolta a teljesen nyilvános tárgyalás iránti igényüket, hogy minden magyar ember anyagi biztonságának garantálásáról van szó, így az emberek joggal tartanak igényt arra, hogy tudják, milyen intézkedésekre készül a kormány.

Az egyeztetésre, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ad tájékoztatást ad a frakcióvezetőknek a pénzpiaci válság miatt kialakult helyzetről, a Fidesz hétpontos javaslatcsomagot visz, amelynek Navracsics Tibor szerint mindegyik pontja pár napon belül megvalósítható, és az Országgyűlés akár hétfőn dönthet róla.

Már idén is töröljék el a luxuskiadásokat!

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a hétpontos javaslatcsomagban kezdeményezik a költségvetés és az adótörvények visszavonását, és teljesen új javaslatok kidolgozását, amelyek a gazdasági növekedés élénkítése és az adócsökkentés irányába mutatnak. A Fidesz a jövőbeli adócsökkentés fedezetének megteremtése érdekében javasolja azt is, hogy a jövő évi költségvetésben, valamint már idén is töröljék el a felesleges luxuskiadásokat, így például a ne fizessék ki a kormányzati propagandára fordítandó pénzeket.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: kezdeményezik, hogy még hétfőn fogadja el a parlament a költségvetési plafonról szóló SZDSZ-es indítványt. Szerinte nincs idő tétovázni, hiszen az előzetes vélemények alapján mind az öt parlamenti frakció egyetért ebben, és ha minimális korrekcióval mindenki számára elfogadható lesz a jogszabály, akkor hétfőn, vagy legkésőbb a következő héten megszavazhatja ezt a parlament. Navracsics Tibor szerint a Fidesz azt is javasolja, hogy az Országgyűlés házszabálytól való eltéréssel kezdje el tárgyalni a költségvetési tanácsról szóló javaslatukat.

Függetelen pénzügyi felügyeletet követel a Fidesz

A Fidesz emellett egyértelmű állásfoglalást vár a kormánytól, hogy garantálja a megtakarítások biztonságát, mert az utóbbi napokban Navracsics Tibor szerint ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot ebben a témában, illetve azt is javasolják, hogy a kormány tegyen lépéseket a pénzügyi felügyeleti rendszer szigorítására, hogy - a manipulációk megakadályozása érdekében - stabilabb, függetlenebb és erősebb legyen a PSZÁF.

Navracsics Tibor szerint ez a hét pont összefogással, a politikai pártok közötti konszenzussal kivezetheti Magyarországot a válságból, vagy legalábbis egyfajta védettséget adhat, hogy a többi országnál ne legyenek súlyosabb következmények.

Magyarország a pánikhangulat szélén van

A frakcióvezető szerint ma Magyarország a pánikhangulat szélén van, és nem azért, mert a Fidesz azt mondta, hogy válság lesz, hanem azért, mert a kormány nem tudja kezelni a válságot. Kérdésre válaszolva hozzátette: Magyarország súlyos késésben van, a Fidesz már korábban elmondta, hogy a kisebbségi kormányzás a legkockázatosabb vállalkozás, és Orbán Viktor már a Fidesz júniusi évadzáróján felhívta a figyelmet a világgazdasági tendenciákra, azonban nem születtek meg az érdemi lépések, mert a kormány minden hónapban a túlélésre játszott.

Magyarország egyébként is maga mögött tud két válságos évet, most egy újabb válság örvényében áll - fogalmazott a politikus, aki szerint ebben a helyzetben minden politikai erőnek össze kell fognia. Ugyanakkor hozzátette: csak azok a politikai erők foghatnak össze, amelyek bíznak egymásban, csak olyan tárgyalópartnerrel lehet hiteles, őszinte tárgyalássorozatot folytatni és megállapodásra jutni, akiben bízhatunk, hogy amiben megállapodunk, azt végre is hajtja, hogy magát a tárgyalást nem alibinek használja, nem felelősség megosztásnak, hanem valóban kíváncsi a tárgyalópartner álláspontjára, és a kialakított közös álláspontot magára nézve kötelezőnek tekinti. Gyurcsány Ferenc ez idáig nem jeleskedett ez utóbbiban - jegyezte meg.