G7-válságtanácskozás Washingtonban

Vágólapra másolva!
Találkozót szerveznek Washingtonban a hét fejlett ipari ország, a G7 csoport pénzügyminiszterei és központi bankárai pénteken. A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint a hitelpiac befagyását próbálják megakadályozni, amely a világgazdaságot fenyegeti, miközben a befektetői bizalom is hanyatlik.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A gazdasági kilátások az elmúlt negyedszázadban a legrosszabbak, éppen ezért a döntéshozók várhatóan megfontolják a brit pénzügyminiszter, Alistair Darling javaslatát, amely a bankközi hitelezés garantálására vonatkozik. Ezt az ötletet állítólag az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson is támogatja.

A bankmentések és a példátlan kamatcsökkentések egyelőre nem tudták megnyugtatni a piacokat - írja a Bloomberg. A Dow Jones az elmúlt öt évben először most csütörtökön zuhant 9000 pont alá.

A washingtoni találkozón az USA, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada és Olaszország bankárai és pénzügyminiszterei gyűlnek össze.

Mindeközben a Nemzetközi Valutaalap, az IMF beindította a vészhelyzeti pénzügyi mechanizmusait, hogy segítse azokat az országokat, amelyek bajba kerültek.

A Pénzügyi Stabilitási Fórum (Financial Stability Forum) tagjai szintén válságtanácskozásra gyűltek össze csütörtökön. Ezen a tanácskozáson 27 ország vett részt, és a megbeszéléseket a hírek szerint Paulson amerikai pénzügyminiszter irányította.