Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság rövid időn belül jelentős gazdasági válsággá alakulhat, s mivel Magyarország eddig is sok időt veszített a reakciók elmaradásával, minden további nap óriási veszteségeket okozhat - mondta Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke, a CEG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke pénteken az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Hozzátette: abba kell hagyni a politikai csatározásokat, ehelyett az ország érdekében a gazdaság stabilizálására kell koncentrálni.

Kifejtette: figyelembe véve, hogy a világ pénzpiacain beszűkültek a finanszírozási lehetőségek, azonnali költségvetésikiadás-csökkentést kell bejelenteni. Még az idén legalább 200-300 milliárd forint értékben csökkenteni kell a negyedik negyedévben a kiadásokat, mérsékelve ezzel a költségvetés hiányát, az ország finanszírozási igényét.

Járai Zsigmond úgy vélte, ezt a lépést a pénzpiacok megnyugtatása, a finanszírozhatóság fenntartása érdekében azonnal be kellene jelenteni.

A volt jegybankelnök elmondta: a gazdasági válság kialakulásának megelőzésére pénzt kell pumpálni a gazdaságba. Mivel az elmúlt években Magyarország elmulasztotta a költségvetés stabilizálását, az egyetlen lehetőség az, hogy azonnal legalább évi 500-600 milliárd forint értékű adócsökkentés történjen. Ehhez a jövő évi állami kiadásokat ennél nagyobb mértékben kell csökkenteni, elsősorban az államigazgatási, a szociális és a gazdasági kiadások területén.

Járai Zsigmond úgy vélte, ha a költségvetési hiány növelése terhére próbálkoznának kiadásnöveléssel, az beláthatatlan következményekkel járna, mély válságot okozna. A hitelezési lehetőségek beszűkülése, a kamatok és az infláció emelkedése így is növeli a vállalatok körbetartozását, és tömeges csődöket okozhat, ami munkahelyek tízezreinek elvesztéséhez, a családok pénzügyi helyzetének romlásához vezet.