Elsodorja az adócsökkentést a válság

Vágólapra másolva!
Az idei hiánycélt négyről 3,4, a jövő évi költségvetésben tervezettet pedig 3,2 százalékról 2,9-re csökkentenék - mondta Gyurcsány Ferenc péntek délutáni, a frakcióvezetőkkel a pénzpiaci válság kapcsán kialakult helyzetről folytatott egyeztetésen. A miniszterelnök - az egyeztetésen részt vevő jegybankelnökkel egyeztetve - 12 pontos intézkedéscsomagot javasol az ellenzéki pártoknak a pénzügyi válság miatt. A tervezett lépések között az adócsökkentés és a bértárgyalások elhalasztása felfüggesztése is szerepel. A Fidesz hétpontos csomaggal érkezett a megbeszélésre.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormányfő azt kérte a társadalmi partnerektől, hogy függesszék fel a 2009-re vonatkozó bértárgyalásokat, és jövő júniusig tartsák szinten a bérek és a jövedelmek reálértékét.

Gyurcsány Ferenc az ellenzéki pártoknak azt javasolta: kétharmados többséggel fogadják el a közpénzügyi csomagot, amelybe beleépítik az SZDSZ költségvetési plafonra vonatkozó indítványát.

Az önkormányzatokat is szabályoznák

A kormányfő javasolta, hogy a költségvetési tanácsra vonatkozó törvény vonatkozzon az állami alrendszerekre, illetve az önkormányzatokra is.

Gyurcsány szerint javaslat készül arról is, hogy erősítsék meg a nemzeti pénzügyi felügyeletet, és Brüsszelben a jövő héten a magyar kormány megismétli korábbi indítványát egy egységes európai felügyelet létrehozásáról.

Elhalasztják az adócsökkentést

A 12 pont részeként a betétesek korlátlan állami garanciát kapnának, a kormány elhalasztaná az adócsökkentési programot.

Felfüggesztenék az Új tulajdonosi programot is, amely állami cégek részleges privatizációját és tőzsdére vitelét jelentette volna.

Bajnai: Nem néhány hétig tart a válság

Bajnai Gordon gazdasági miniszter szerint az általa összehívott Gazdasági Egyeztető Fórum résztvevői egyetértettek abban: "nem néhány hétig tartó, szokásos pénzügyi-tőzsdei válságról van szó".

Bajnai szerint minden rendelkezésre álló erőforrással a stabilitást kell erősíteni. Minden, a költségvetésben felszabaduló forrást elsősorban kiadáscsökkentésre és adósságcsökkentésre fordítsanak, és csak ezt követheti az adócsökkentés - ezt kérte szerinte az egyezető fórum.

Simor szerint is előbb a hiányt kell csökkenteni

A hiánycsökkentésnek meg kell előznie az adócsökkentést - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a találkozón.

Az ország idén teljesíti a maastrichti kritériumokat, új becslés készülne a gazdasági növekedés mértékről - mondta a miniszterelnök a találkozón. Konkrét számot nem mondott, úgy fogalmazott: óvatosabban terveznék meg a növekedés ütemét, amely az elemzők által ma megjósolt mértékhez igazodna.

Mit akar a Fidesz?

A hétpontos ellenzéki javaslatcsomagban kezdeményezik a költségvetés és az adótörvények visszavonását, és teljesen új javaslatok kidolgozását, amelyek a gazdasági növekedés élénkítése és az adócsökkentés irányába mutatnak. Emellett a Fidesz egyértelmű állásfoglalást vár a kormánytól, hogy garantálja a megtakarítások biztonságát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6x2Sg5OdsJ5JnwI4

Gyurcsány, Simor és Navracsics a pénzügyi egyeztetésről

Javasolják a luxuskiadások eltörlését, és azt, hogy még hétfőn szavazzon a parlament a költségvetési plafonról szóló SZDSZ-es indítványról. A Fidesz azt is javasolja, hogy az Országgyűlés kezdje el tárgyalni a költségvetési tanácsról szóló javaslatukat, illetve hogy a kormány tegyen lépéseket a pénzügyi felügyeleti rendszer szigorítására.

Adócsökkentést akarnak

A Fidesz nem támogatja az adócsökkentés elhalasztását, a KDNP pedig nem ért egyet a bérbefagyasztással - derült ki a két párt parlamenti frakcióvezetőjének nyilatkozatából pénteken, a kormányfő és a jegybankelnök kezdeményezte egyeztetés után, amelyen az öt parlamenti párt frakcióvezetője, valamint a gazdasági és a pénzügyminiszter vett részt.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a szakértők szerint a pénzpiaci válság akkor csaphat át reálgazdasági válságba, ha a gazdaság nem kap sürgősen pénzt. A gazdaság úgy tud a legkönnyebben pénzhez jutni, ha eleve ott marad a pénz, azaz adócsökkentésre van szükség - tette hozzá.

Kóka is adócsökkentést szeretne

Navracsics és Semjén Zsolt, a KDNP képviselőcsoportjának vezetője egyetértett azokkal a javaslatokkal, amelyet a Fidesz és a KDNP is indítványozott, így a bankbetétek korlátlan garantálásával, a kis-és középvállalkozások támogatásával, a költségvetési tanács és a kiadási plafon elfogadásával, valamint a PSZÁF szerepének erősítésével. A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor időt kért, hogy hétvégén szakértők megvizsgálják a javaslatot.

Ugyanezt kérte Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője is, aki azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy ne adják fel az adócsökkentés igényét, mert Magyarország egyik súlyos problémája a növekedés vészes lelassulása. Kóka János 300-400 milliárd forintos kiadáscsökkentést indítványozott, amelynek eredményeképpen szerinte lenne lehetőség az adócsökkentésre.