Erősíti a betétesek bizalmát a kormányzat

Vágólapra másolva!
Erősíti a betétesek bizalmát a kormány. Egyebek között az állampapírpiac élénkítését célzó lépést helyezett kilátásba - derült ki a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és az OTP közös sajtótájékoztatóján. Péntek reggelre nagyot gyengült a forint, a jegybankelnök szerint fundamentális indokok nélkül. A budapesti tőzsde - európai társaihoz hasonlóan - durva eséssel nyitott, a kezdés után több részvény kereskedését fel kellett függeszteni.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A csütörtöki tőkepiaci események miatt bizalomerősítő lépésekre van szükség - hangsúlyozta Veres János, aki bejelentette: az állam felajánlotta az OTP Banknak, hogy teljes állami garanciát vállal a pénzintézet bankközi piacon felvett hiteleire. Veres János azt is elmondta, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) piacfelügyeleti eljárást indított annak érdekében, történt-e csütörtökön árfolyam-befolyásolás és -manipulálás az OTP-részvények piacán. Veres János gyors lefolyású vizsgálatot ígért.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója elmondta: az állami segítséget a bank nem fogadja el. A pénzintézet helyzete stabil, működése teljesen normális, jelentős tartalékai vannak. (A bank egymilliárd eurós adózás utáni profitot tervez az idén, és 100 milliárd forintos likvidtási tartaléka van.) A jelenlegi piaci környezetben nem tartja érdemesnek hitel felvételét vagy kötvény kibocsátását - tette hozzá Csányi.

A bankvezér kiemelte: az OTP Bank már tavaly tavasz óta készül a jelenleg tapasztalható válságjelenségekre. Ezért adta el a csoporthoz tartozó biztosítót (Garancia), illetve ezzel összefüggésben szigorította meg a hitelezési szabályokat. Azt is bejelentette: a bank a magyar rendőrségen és a brit hatóságoknál rémhírterjesztésért feljelentést tett. Csányi Sándornak konkrét gyanújavan arról, hogy ki(k) volt a kezdeményező(k), de nem kívánta megnevezni ő(ke)t a nyilvánosság előtt.

Teljes garancia is lehet

A pénzügyminiszter azt is közölte, hétfőtől, ameddig csak szükséges, lehetővé teszik a nyugdíjpénztárak számára, hogy azok korlátlanul fektethessék állampapírokban a tagok pénzét. Ezzel az állampapírok piacát szeretné élénkíteni a kormány. (Csütörtökön a befektetők eltűntek a piacról, ennek eredményeként jelentősen emelkedtek a hozamok.)

Kérdésre válaszolva Veres azt mondta: nincs akadálya annak, hogy törvényben rögzítsék az állam teljes garanciavállalását a magánszemélyek bankbetéteire, amennyiben ezt a parlamenti vita során valaki kezdeményezi. Simor András jegybankelnök azt közölte, hogy a bankok közötti megfelelő pénzforgalom és likviditás érdekében a jegybank hétfőtől naponta egynapos euró/forint devizaswap ügyletet vezet be.

Veres János a külföldön tapasztalható válságjelenségekről azt mondta, ugyanilyen események Magyarországon nem következhetnek be, mert nálunk csak az ingatlanok értékének 50-70 százalékára nyújtottak hitelt a bankok.

Elszállt a forint árfolyama és a tőzsdeindex

A devizapiacon péntek reggel 272 forintot adtak egy euróért. Később a magyar deviza 267 forint alá is ment, még később 263 környékére süllyedt a jegyzés. Ez hatalmas gyengülés, a csütörtöki, napközbeni árfolyamokhoz képest, amikor 251 forinton is állt az euró. A dollárt 200 forint felett is jegyezték a nyitás után, majd 197 forintra korrigált vissza a kurzus. Csütörtök késő délután már kezdett gyengülni a forint, miközben az állampapírpiacról eltűntek a vevők, és az OTP bank árfolyamát egy egyedi ügylet is befolyásolta.

Nincs fundamentális alapja a forint gyengülésének, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) figyeli a folyamatokat, a forint árfolyamát, ha szükségesnek tartja, a rendelkezésre álló eszközökkel beavatkozik - mondta Simor András jegybankelnök. Hozzátette: a jegybank alapvető eszköze a kamat. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e rendkívüli kamatülést, a jegybank elnöke azt mondta: "az ember egy rendkívüli helyzetben semmit nem vet el és nem ígér meg".

A BUX 790,98 pontos csökkenéssel, 14 223,54 ponton nyitott pénteken. A legutóbbi, csütörtöki záró értékéhez képest 5,27 százalékkal gyengült. Az OTP-részvények ára 195 forinttal, 5,06 százalékkal, 3660 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 37 forinttal, 5,10 százalékkal, 688 forintra gyengült, később ezt a papírt is felfüggesztették. A Richter-papírok árfolyama 1105 forinttal, 3,82 százalékkal, 30 005 forintra erősödött a kezdés után nem sokkal.

Hatalmas hozamemelkedés ment végbe csütörtök délután az állampapírok másodlagos piacán. Az éven belüli papírok referenciahozama 16-23 bázisponttal emelkedett. Éven túl azonban kiábrándítóbb a helyzet, elképesztő mértékben 42-67 bázisponttal ugrottak meg a hozamok. A helyzet ahhoz hasonlít, ami márciusban történt, az óriási hozamemelkedés annak az eredménye, hogy kiszáradt a piac, vagyis eltűntek a vásárlók - fogalmazott csütörtökön a Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője az [origo]-nak.