Bizonytalan hét vár a Wall Streetre

Vágólapra másolva!
Komoly bizonytalanság jellemzi majd a jövő héten a Wall Streetet. A szakértők szerint összességében a vezető amerikai tőzsdemutatók emelkedésére is sor kerülhet, miután a részvényárak hatalmasat estek. A héten a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 18,2 százalékkal, a Nasdaq mutatója 15,3 százalékkal zuhant. A tőzsdemutatók már a nyolcadik egymást követő napon zártak veszteséggel.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az elemzők szerint naponta változhat a befektetői hangulat, attól függően, hogy amerikai és globális szinten hogyan próbálnak enyhíteni a pénzpiaci válságon. Egyre erősödő az a nézet, hogy globális kihívásra csakis a globális felelet a helyes válasz. Az egyeztetés nélkül hozott - akár jó intézkedések - eredmény nélküliek lehetnek.

A jövő héten több fontos amerikai makrogazdasági adat lát napvilágot. Ezek közül kiemelkednek az inflációra vonatkozó számok. Szerdán közlik a szeptemberi termelői árak és másnap, csütörtökön az ugyancsak szeptemberi fogyasztói árak alakulásával kapcsolatos adatokat.

A szakértők várakozása szerint a termelői árindex 0,3 százalékkal csökkent, miután augusztusban 0,9 százalékkal hanyatlott. Az élelmiszer- és energiaárak nélküli magindexet 0,2 százalékkal várják nőni, hasonlóan mérsékelten, mint augusztusban.

A szeptemberi átfogó fogyasztói árindex esetében - augusztushoz hasonlóan - 0,1 százalékos mérséklődés várható az elemzői becslések szerint. A magindex várhatóan nem jelentősen, 0,2 százalékkal emelkedett, ugyanúgy, mint augusztusban.

E várakozások alapján felerősödött az a nézet, hogy az amerikai jegybank (Fed) kamatot csökkenthet a gazdaság élénkítése céljából. A Fed kezét eddig megkötötte a gyorsuló infláció. Ez a kamatcsökkentést gátló tényező most úgy tűnik, hogy megszűnt.

A gazdaság élénkítésére márpedig nagy szükség van, miután jelentősen lassult az amerikai gazdasági növekedés. Ennek a következtében emelkedett a munkanélküliség, jelentősen lelassult a bérnövekedés, és estek a részvényárak.

Mindez befolyással van a kiskereskedelmi eladásokra is. Az ezzel kapcsolatos szeptemberi adatot szerdán hozzák nyilvánosságra. A szakértők 0,7 százalékos hanyatlásra számítanak az augusztusi 0,3 százalékos csökkenés után.

A jövő héten igen sok negyedéves vállalati eredmény kerül napvilágra. Több vezető pénzügyi szervezet, így a JPMorgan Chase & Co, a Citigroup és a Capital One Financial Corp. közli harmadik negyedéves adatát, miközben a technológiai ágazat olyan nagyágyúinak az eredményeit is ismertetetik, mint az Intel, a Google, vagy az eBay.