London kisebb magyar növekedést vár

Vágólapra másolva!
Folyamatosan rontják a közép- és kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket a londoni City befektetési elemzői a romló euróövezeti kilátások miatt. A BNP Paribas bankcsoport hétvégi feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint a ház a közép- és kelet-európai hatok - Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia és Bulgária - együttes átlagos jövő évi GDP-növekedési ütemére adott prognózisát egy teljes százalékponttal, 3,8 százalékról 2,8 százalékra csökkentette.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A cég elemzői szerint a legutóbbi adatsorok mutatják, hogy a gyenge külső kereslet máris lassítja a közép-kelet-európai térség exportját, ami közvetlenül hat a GDP-növekedésre. A BNP Paribas megjegyzi, hogy a 2,8 százalékos jövő évi térségi növekedési előrejelzése az alapeseti forgatókönyv, mivel azonban növekszik az esélye a teljes körű hitelválság kialakulásának, a prognózisra lefelé mutató kockázatok hatnak.

E kedvezőtlen forgatókönyv megvalósulása esetére a ház jövőre alig 1 százalékos növekedést valószínűsít a térség egészére. A BNP Paribas erről minap kiadott külön forgatókönyv-összeállítása szerint "meglehetősen magas", 25 százalék az esélye annak, hogy a hat közép- és kelet-európai EU-gazdaságban a fejlett ipari térségéhez hasonló hitelválság bontakozik ki. Az átlagon belül a hitelválság kockázata 10 és 40 százalék között van az egyes országokban, állt a prognózisban.

Csak 1 százalék lesz a bővülés?

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege által hétvégenként kiadott globális makroelemzések legfrissebb összesítése szerint a ház által végrehajtott, 2009-re vonatkozó növekedési előrejelzési felülvizsgálatok azt mutatják, hogy Közép-Európa a recesszió szélére került. A cég a Magyarországra eddig érvényben tartott, 2,0 százalékos idei GDP-növekedési prognózisát 1,8 százalékra, a 2009-re szóló, eredetileg szintén 2,0 százalékos előrejelzést 1,0 százalékra rontotta.

A cseh gazdaság teljesítménye a JP Morgan londoni elemzői szerint az idén az eddig várt 4,5 százalék helyett 4,3 százalékkal emelkedik, a jövő évre szóló prognózis 2,5 százalékról 1,5 százalékra romlik. Lengyelország esetében 5,2 százalékról 5,0 százalékra, illetve 4,0 százalékról 3,5 százalékra módosul a cég 2008-2009-es növekedési előrejelzése.

Romlik Szlovákia és Románia is

Szlovákiának a ház az idén változatlanul 6,5 százalékos növekedést jósol, jövőre azonban az új előrejelzés szerint az eddig várt meredek lassulásnál is drasztikusabb megtorpanás várható: a JP Morgan 2,0 százalék helyett már csak 1,5 százalékos szlovák GDP-növekedéssel számol 2009-ben.

A ház a Romániára érvényben tartott idei, 8,5 százalékos növekedési jóslatát érvényben tartotta, a jövő évit azonban 3,5 százalékról 2,5 százalékra rontotta.

265 forint/euró fölött már rossz a magyaroknak

Magyarországról az elemzés megjegyzi, hogy 265 forint feletti euróárfolyam már negatív hatással lenne a gazdaságra, tekintve az export nagy importtartalmát, az árfolyam erős inflációs átszűrődési rátáját és a háztartások magas deviza-eladósodottságát.

A JP Morgan elemzői szerint kétséges, hogy az MNB megkockáztatná a kamatcsökkentési ciklus elindítását a forintra nehezedő kockázatok enyhülése előtt. A ház ezért az általa meredeken rontott növekedési előrejelzés ellenére sem várja 2009 áprilisa előtt az első MNB-kamatcsökkentést.

Nem valószínű az MNB kamatcsökkentése

A pénzügypolitikai enyhítés kezdetének késleltetését más londoni elemzők is valószínűsítik. Christian Keller, a Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport közép-európai közgazdásza a hétvégi forintgyengülés után azt mondta az MTI-nek, hogy - jóllehet nem tartaná kedvező megoldásnak, ha az MNB kamatemeléssel reagálna a forintárfolyam-fejleményekre - az idei kamatcsökkentés most "nyilvánvalóan lekerült a napirendről. Sőt szerinte talán 2009 első negyede sem valószínű.

A közép- és kelet-európai növekedési prognózisokat is már rontották más nagy citybeli házak. A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege által befektetőknek kiadott heti feltörekvő piaci helyzetértékelések legújabb összeállítása szerint a cég Magyarországon a 2008-ra eddig érvényben tartott 2,1 százalékos GDP-növekedési előrejelzését 1,8 százalékra, 2009-re szóló prognózisát 2,5 százalékról 1,4 százalékra veszi vissza.

Alig csökken a lengyel növekedés

A ház a közvetlen térségen belül az idei lengyel GDP-növekedésre adott prognózisát 5,3 százalékról 4,9 százalékra, a jövő évit 4,0 százalékról 3,3 százalékra rontotta. Csehország esetében a 2008-ra szóló 4,1 százalékos előrejelzés érvényben maradt, de a 2009-es ütemre a Merrill Lynch új jóslata 2,7 százalék az eddigi 3,5 százalék helyett. Romániában a cég londoni elemzői az idén változatlanul 8,0 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, jövőre azonban az eddig várt 4,6 százalékos GDP-bővülés helyett már csak 4,0 százalékost valószínűsítenek.