Hónapokra lenyugodhat a forint

Vágólapra másolva!
A reggeli jelentős erősödés után stabilizálódhat a forint, ami több hónapig is kitarthat - mondta az [origo]-nak a Raiffeisen devizakereskedője, aki jelezte, a múlt heti ideges hangulat után nyugodtabb a piac, rendkívüli árfolyammozgásra nem számít.  
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy fél-egy évig nem fog komolyabban elmozdulni a forint árfolyama. Ezt részben az magyarázza, hogy a nemzetközi piacokon az állam szigorítja a szabályozásokat, így a bankok mozgástere szűkebb lesz. Nem valószínű, hogy az euró jegyzése a 245-260 forintos sávból kitörne a következő hónapokban - tájékoztatta az [origo]-t a Raiffeisen devizakereskedője.

A magyar állampapír-, deviza- és részvénypiacon csütörtökön kialakult pánik miatt péntek reggel 272 forinton is megfordult az euró árfolyama, hétfőn délelőtt, nem sokkal 11 óra után azonban már 252-253 forint körül járt a kurzus.

A feltörekvő piaci devizák - köztük a forint - erősödése a nemzetközi piacokon kialakult kedvező hangulat mellett az állami intézkedésekkel magyarázható. (A Magyar Nemzeti Bank hétfőtől a bankok likviditásának javítása érdekében egynapos euró/forint swap gyorstendereket hirdetett. Simor András jegybankelnök ennek kapcsán pénteken közölte: a maga eszközeivel a jegybank piacteret nyit határidős deviza-csereügyletek lebonyolítására, ahol gyakorlatilag a két devizanem közötti kamatkülönbözet az ügylet tárgya. A kormány pedig az állampapírpiac élénkítése érdekében hétfőtől lehetővé tette a nyugdíjpénztárak számára, hogy korlátlan mértékben tarthatják pénzüket állampapírokban.)

Hozzájárult a forinterősödéshez az is, hogy a Nemzetközi Vaulataalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn hétfőn reggel közölte: a szervezet szükség szerint technikai segítséget nyújt Magyarországnak, és a támogatási politikai keretében kész tárgyalásokat folytatni pénzügyi támogatás lehetőségeiről is.