IMF: a betétgarancia csak rövid távon működik

Vágólapra másolva!
A bankbetétek teljes állami garanciája rövid távon ugyan jó megoldás lehet a pénzügyi bizonytalanság csökkentésére, ám hosszú távú fenntartása elméleti aggályokat vet fel - fejtette ki az MTI kérdésére Alex Mourmouras, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai részlegének elnökhelyettese kedden az MTA Világgazdasági Kutatóintézetében tartott előadását követően.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A szakember szerint a korlátlan betétgarancia arra sarkallja a megtakarítással rendelkezőket, hogy a legmagasabb hozamot ígérő pénzintézetnél helyezzék el pénzüket, tekintet nélkül arra, hogy milyen biztonságosnak ítélik meg az adott bank helyzetét. Ez ésszerű lépés a megtakarítók részéről, hiszen az állam úgyis garantálja betétjüket a bank esetleges fizetésképtelensége esetén - mondta a szakember. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy mindez a bankok körültekintő működését is alááshatja.

Alex Mourmouras szerint a pénzügyi válság leküzdésében a gazdaságpolitika kiemelkedően fontos feladata, hogy elősegítse a bankközi hitelezés helyreállítását.