Kalandos napot zárt a forint

Vágólapra másolva!
Kedden tovább erősödött a forint a bankközi devizapiacon: délután öt órakor az eurót 251,83/251,93 forintos, a dollárt 184,69/184,89 forintos áron jegyezték. Egy nappal korábban még az euró 254,20/254,60 forintos, a dollár 187,19/187,55 forintos áron forgott.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Kolba Miklós, az ING elemzője elmondta, hogy a kereskedés napközben nem volt olyan sima, mint ahogy azt a záró árfolyam sejteti. Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter beszéde ugyanis megnyugtatta a befektetőket, aminek közelében a pénzügyi válság eseményeinek erősen kitett régiós devizák rögtön erősödni kezdtek, a forint egészen 247-ig.

Itt a forint további gyengülésére játszó befektetők minimalizálták veszteségeiket és feladták a hosszú euró pozíciókat. Ezután az árfolyam ismét gyengülni kezdett és és nyitó értéke közelében zárt.

Bár a 6 forintos napon belüli ingadozás mostanában nem tekinthető extrémnek, a kereskedés volumene és az árfolyam gyors változása egyaránt azt mutatja, hogy a forintpiacon izgalmas nap volt.

A kereskedők a 2 százalékos sáv ellenére is viszonylag nyugodt adásvételről, mérsékelt forgalomról számoltak be. A délelőtti felfutást a hétfői amerikai tőzsdei megugrást követő ázsiai, európai javulás, a kockázatvállalási kedv ennek köszönhető megerősödése és a kedvező hazai makroadat együttes hatása magyarázza. A délutáni korrekció forrása pedig a halványabb külföldi makroadatok nyilvánosságra kerülése, és a nemzetközi piacokon bekövetkezett profitkivét.

Az állampapírok másodpiacán optimista hangulatról, alacsony forgalomról, a vételi erő fokozatos megjelenéséről számoltak be a kereskedők. Az államkötvények piacán 30-50 bázispontos kamatcsökkenés jelezte a kialakuló trendet, ugyanakkor óvatos vételekről, erős eladói oldalról szóltak a hírek. 20-30 bázispontos csökkenés volt megfigyelhető a napi ingadozásokra kevésbé érzékeny derivatív kötvénypiacon is. Itt komolynak számító külföldi érdeklődés nyomán alakult ki az alacsonyabb hozamszint - az öt éves lejárat esetében például 8,10/30 százalékon.

A kereskedők hangsúlyozták, hogy a bankrendszer legnagyobb problémája változatlanul az eurólikviditás hiánya: a bankok mindenre elszántan keresik a piacon "hiánycikké" vált eurót. A helyzetet jól jellemzi, hogy jelenleg a spot és a háromhónapos euró árfolyam - csaknem - megegyezik, azaz a finanszírozás költsége sem téríti el egymástól ezeket. Immár a hathónapos árfolyam is közeledik ehhez a szinthez; a problémára a lehető leghamarabb megoldást kell találni.