Vártnál sokkal alacsonyabb az infláció

Vágólapra másolva!
A várt 6,2 százalékkal szemben mindössze 5,7 százalékkal emelkedtek az árak szeptemberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden reggel.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben augusztushoz képest nem változtak az árak, az éves infláció pedig ,5,7 százalékos volt - közölte legfrisebb adatait a Központi Statisztikai Hivatal.

A 12 hónapra visszatekintő adat jóval alulmúlja az elemzői várkozásokat, a Napi Gazdaság konszenzusa ugyanis 6,2 százalékos inflációt valószínűsített a múlt hónapra.

Lassulás

A szeptemberi adat az áremelkedés ütemének jelentős lassulására utal, augusztusban ugyanis még 6,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Az első nyolchavi tempó 6,8, a kilenchavi pedig 6,7 százalékot tett ki.

Az idén az első hónapban volt a legmagasabb az infláció, akkor 7,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, áprilisig 6,6 százalékra lassult a drágulás üteme, majd májusban 7 százalékra gyorsult az infláció, júniusban és júliusban pedig egyaránt 6,7 százalékos áremelkedést jegyeztek fel a statisztikusok.

Harmadával drágult a gáz

A múlt hónapban bázisidőszakhoz képest az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen - 63 százalékkal - drágult az étolaj 63,0, a liszt 17,4, a tej 15,9, a száraztészta 14,7, a sajt 13,6, a sertéshús pedig 12,4 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

A háztartási energia jóval az átlag felett, 15,9 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz vitte a prímet, amelynek ára bő 30 százalékkal emelkedett.