Drága beruházások miatt nő az áram ára

2008.10.14. 14:56

Az erőműi berendezések ára a kereslet miatt rövid idő alatt mintegy kétszeresére emelkedett, és a pénzügyi válság is drágítja az erőműi beruházásokat, ami minden bizonnyal emelni fogja az áram árát is - mondta Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgató-helyettese kedden "A Lévai örökség és a magyar energetika - 2008" című konferencián kedden Budapesten.

Aszódi Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energetikai Bizottságának elnöke  a konferencián arról szólt, hogy ha Magyarország új atomerőműi blokkot akar, akkor mielőbb döntés kell, mert korlátozott a berendezések beszerzésének lehetősége.

Mindkét szakember hangsúlyozta, hogy az atomerőmű verhetetlen a magyar piacon a kilowattóránként 10 forintos termelői árral, szemben a földgáztüzelésű erőművek 12-20 forint közötti árával. A földgáz tüzelésű erőművek termelői árában 75 százalék a földgáz ára, az atomerőmű termelői árában pedig mindössze 15 százalék a nukleáris fűtőanyag árának aránya.

A modern atomerőművek jelenthetik a jövőt

Az új atomerőművek már harmadik generációsak. A Paksi Atomerőmű négy blokkja még második generációsnak számít. A harmadik generációs blokkok általában 1000-1500 megawatt teljesítményűek (a paksiak egyenként 500 megawattosak), hatásfokuk jóval magasabb a korábbi generációhoz képest. A blokkokat duplafalu, hermetikusan zárt védőépületbe helyezik el, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem juthat ki radioaktív sugárzás, és a külső veszély esetére is kellő biztonságot ad blokkoknak. Ugyanakkor a legalább hatvan éves üzemidő alatt az üzemanyagot a jelenlegi, átlagosan 11 hónappal szemben csak 24 hónaponként kell cserélni. Szerepüket erősíti, hogy ezek már úgynevezett menetrendtartó blokkok, ami a villamos energia rendszerirányítás miatt fontos szempont. A paksi blokkok nem ilyenek.

A piacon mindössze 4-5 atomenergetikai berendezést szállító cég van, a kereslet pedig nagy. Ugyanakkor az elmúlt húsz év visszafogottsága miatt a gyártóknak kevesebb a tapasztalatuk.

Elsietett árampiaci liberalizáció

Gerse Károly, az MVM vezérigazgató-helyettese beszélt a liberalizált árampiacról is. Szerinte az árampiac megnyitása szakmai szempontból nem volt megfelelően előkészítve sem Magyarországon, sem az Európai Unióban. A liberalizáció nem kevesebb szabályozást, hanem újraszabályozást jelentett, de úgy, hogy például nem foglalkozik az optimális erőmű kérdésével, pusztán a befektetők döntésére bízza a helyszínt, a fűtőanyagot és a típust is.

Az optimális erőmű pedig nagy hatásfokú, és a lehető legkisebb költséggel termel. Az MVM vezérigazgató-helyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy integrált villamos energia társaság olcsóbban tudja finanszírozni az erőmű-beruházásokat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK