Pompás a hangulat Nyugat-Európában

Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt 11-kor 4 százalékos emelkedésben volt a német, a francia és a brit tőzsde is. A frankfurti Dax az előző órához képest egy kicsit enyhébb növekedést, 4,2 százalékos bővülést mutatott, de a londoni FTSE és a párizsi Cac is 4 százalék fölött állt.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Mindez az erős reggeli nyitás folytatásának tekinthető, hiszen a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók reggel kilenckor a magasba ugrottak. Mintegy 15 perccel a kereskedés elindítása után a londoni FTSE 100 indexe 4,6 százalékos emelkedéssel 4450 ponton állt, a frankfurti DAX30 mutatója 3,7 százalékkal 5257 pontra nőtt.

Ugyanekkor a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 4 százalékkal 974,80 pontra erősödött. A mutató hétfőn - rekord mértékben - 10,1 százalékkal emelkedett.

Hétfőn New Yorkban a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 11 százalékkal nőtt, kedden reggel pedig erősödéssel zártak az ázsiai tőzsdék a kínai értékpiacot leszámítva, amely 2 százalékot meghaladó veszteséggel zárt.

"A piaci szereplők reményei szerint fordulópont állt be a válságban, elsősorban a kormányok támogatási programjainak a hatására. Az állami mentőövek, és az a várakozás, hogy sikerült túljutni a nehezén, különösen a pénzügyi papírok felé tereli a befektetők figyelmét" - mondta a német Helaba bank elemzője. A keddi kereskedés kezdetén elsősorban a banki részvények drágultak, így a Royal Bank of Scotland és a Société Générale egyaránt több mint 10 százalékkal erősödött, a UBS és a Barclays 9 százalékot meghaladó mértékben drágult. A kőolaj áremelkedésére a BP 7 százalékkal, a Royal Dutch Shell és az ENI egyaránt 5,5 százalékkal, a Total 4,5 százalékkal erősödött.

Az euró 1,3642 dollárra emelkedett a hétfő késő esti 1,3556 dollárról. A Brent olajfajta decemberi hordónkénti ára 1,93 dollár drágulással