A világ erősödik, az orosz piacok esnek

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Miközben a világ tőzsdéin hétfőn általánossá vált az optimistább hangulat, s a mutatók emelkedtek, a két fő orosz tőzsde, a moszkvai MICEX és az RTS vezető indexei erősen csökkentek, elsősorban az összehangolt európai mentőakciók hatására újabban emelkedő, de a korábbi szinthez képest jóval alacsonyabban lévő kőolajár miatt. Hozzájárult a csökkenéshez az is, hogy rendkívüli igazgatótanácsi ülést hívtak össze a világ legnagyobb nikkelbányája, a Norilsk Nickel tulajdonlása körüli huzavona miatt.

Az orosz segély

Az orosz parlament alsóháza, a duma péntek délelőtt hagyott jóvá a kormány pénzügyi piaci segélytervei közül kettőt, összesen 86 milliárd dollár értékben. Ötvenmilliárd dollárt kaphatnak azok a bankok és vállalatok, amelyeknek devizaadósság-refinanszírozásra van szükségük, és 950 milliárd rubelt költhet a kormány a legnagyobb orosz bankok tőkehelyzetének erősítésére, alárendelt kölcsönök formájában.

A dollárban jegyzett tőzsde vezető mutatója, az RTS 6,3 százalékkal esett. A rubelben jegyzett MICEX-index 4,8 százalékkal csökkent, a mutatót az állami tulajdonú vállalatok húzták lefelé: a Lukoil 11 százalékkal, a legnagyobb bank, a Sberbank 9,3 százalékkal, a Rosneft 8,7 százalékkal, a Gazprom 8,8 százalékkal gyengült.