India lehet a befektetések jövője

Vágólapra másolva!
Betört az indiai piacra a Royal Bank of Scotland (RBS). Várakozásai szerint India növekedése folytatódik, sőt gyorsul is, a bank intenzíven növekvő nyereségre számít a kedvező gazdasági környezetben a következő öt év során - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az Royal Bank of Scotland (RBS) tulajdonában lévő RBS Coutts várakozása szerint nemrég végrehajtott indiai befektetése révén évente 30-50 százalékkal is növekedhet majd a nyeresége a következő ötéves időszakban.

"A vállalat nem terjeszkedik Indiában minden megfontolás nélkül" - mondta ugyanakkor Raj Sriram, a pénzintétet a személyre szabott banki szolgáltatásokért dél-ázsiai vezetője.

Növekvő torta

"Egy piacon, ahol olyan konkurensek lépnek fel, mint a Morgan Stanley vagy a Credit Suisse, nem tanácsos átgondolatlan terjeszkedésbe kezdeni. India pénzpiaci szempontból egy hatalmas, de még növésben lévő torta, amiből minden hozzáértő piaci szereplő kihasíthat magának egy kisebb vagy nagyobb szeletet"- folytatta Sriram.

Indiában az ipari szektor sem alábecsülhető, szintén rohamosan fejlődik, 2014-re akár megnégyszerezheti kapacitását, ezzel az ágazat termelése elérheti az 1000 milliárd dollár körüli értéket. Az indiai gazdaság Kína nyomában halad, már két-három évtizede. A külföldi tőke beáramlásának köszönhetően szakértők szerint az elkövetkező 10 évben fel is zárkózhat hozzá.

Szaporodó milliomosok

Az indiai milliomosok száma egy év alatt 22,7 százalékkal, 123 ezerre növekedett, a világon egyedülálló ütemben, a részvénypiac fellendülésének és a részvénykereskedésből befolyt nyereség növekedésének köszönhetően.

Érdekes ugyanakkor, hogy a társadalmi viszonyok jelentősen nehezítik a gazdaság fejlődését, különösen a kasztrendszer és a vallási - így például az állatokkal kapcsolatos - előírások.