Zuhant a BUX, 4000 forint alatt az OTP

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX közel 2000 pontos, szűk 12 százalékos csökkenéssel, 14 484 ponton zárta a szerdai kereskedést.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 31,934 milliárd forint volt, ami jóval meghaladja a 21,70 milliárdos éves átlagot. Az OTP-részvények ára 14,99 százalékkal 3784 forintra zuhant, a Mol papírjai 14,97 százalékkal 11 895 forintra gyengültek.

A Richter-részvények 29 990 forinton kötöttek ki, ez a keddi záráshoz képest közel 7 százalékos esést jelent. A Magyar Telekom-papírok közel 10 százalékkal lettek olcsóbbak, így 650 forinton kezdik a csütörtöki napot.

A pletykák is "segítettek"

Kuti Ákos, a Cashline elemzője elmondta, hogy a nemzetközi piacokra visszatért a pesszimizmus, a banki mentőakciók jótékony hatása elmúlt. A mentőakciók "sebtapaszként" lökést adhatnak bizalom javulásához, önmagukban nem elegendőek - fogalmazott a szakértő.

A mai hatalmas zuhanáshoz a nemzetközi piacokat uraló borúlátás mellett a német újságokban megjelent esetleges magyar államcsőddel kapcsolatos híresztelések is hozzájárultak.

Részvények "ingyen"?

A külföldiek "ész nélkül" menekítették a tőkéjüket a kockázatosnak befektetésekből, márpedig a magyar részvények, mind a forint ilyen eszköznek számítanak - tette hozzá.

Kuti Ákos szerint, ha az amerikai kereskedésben nem következik be pozitív változás, akkor a holnapi kereskedésben is erős eladói nyomásra lehet számítani, aminek következtében egyes részvények árfolyama lassan megközelítheti eszközértéket.

Jelezte, egy évvel ezelőtti piaci körülmények között ilyen részvényárfolyamokra azt mondtuk volna, hogy a papírok "ingyen vannak".

Richter jól állja a sarat

Az elemző kitért a Richter relatíve mérsékelt süllyedésére is: egyrészt a gyógyszercégnek nincs adóssága, ez pedig a mostani hitelkamatok mellett több, mint előnyös. Másfelől a forint gyengülése eltüntetheti a Richter második negyedéves jelentését lerontó nem realizált veszteséget, aminek oka az erős forint volt.

Emellett a befektetők fejében él az a kép, hogy a gyógyszerpiac a gazdasági válságok idején sem pang, ezért a Richter részvényei kevésbé reagálnak a válsággal kapcsolatos negatív hírekre, mint az OTP vagy a Mol.