Erős gyengülés, 260 fölött az euró

Vágólapra másolva!
Nem várt felugrás rengette meg a forintot a szerda délelőtti devizakereskedelemben. A hazai fizetőeszköz gyorsan 260-as árfolyam közelébe került, 10:36-kor 263,15 forintot ért egy euró. A kép nem tiszta, csak valószínűsíteni lehet, hogy spekulációs támadásról van szó.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Gondi István, a Raiffeisen Értékpapír Zrt. elemzője az [origo]-nak elmondta, hogy mivel a hazai piac elég sérülékeny és az alacsony likviditás (pénzellátottság) beszűkíti a lehetőségeket, így a forint-árfolyamot viszonylag kis összeggel is meg lehet mozgatni. A szakértő lehetségesnek tartja, hogy egy nagy külföldi befektető ügylete okozta a nagyobb elmozdulást.

Az eset speciálisan magyar, mivel többi régiós ország devizája, így a cseh és lengyel fizetőeszköz nem ingadozik ennyire. A jegybank dolgát megnehezíti, hogy korlátozottak eurókészletei, így "felülről" nehezebben védheti a forintot, mint ha a túlzottan erős árfolyamot kellene visszafognia, hiszen ekkor a tartalékait növelhetné.

A korábbi előrejelzés szerint a forint nem valószínű, hogy kitör a 245-260-as sávból. Mivel a mai nagyobb elmozdulás nem okozott különösebb pánikot a piacon, illetve a komolyabb és tartós árfolyamesést csak egy nagyobb hír (például egy nagy bank csődje) okozhatna, ezért további ingás nem valószínű. Ugyanakkor az elemző elmondta, hogy a "kép nem tiszta" és a forint ugyanúgy sebezhető marad, ezért igazán pontos előrejelzést nem lehet tenni.