Összesen 615 millió forint kikiáltási értékben további 14 állami tulajdonú kisebbségi társasági részesedés, üzletrész kerül kalapács alá október végén - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

Az állami vagyonról szóló törvény előírja, hogy a - törvény hatályba lépésekor - állami tulajdonban lévő kisebbségi társasági részesedéseket értékesíteni kell, és az erre irányuló eljárást 2008. december 31-ig meg kell indítani. Az előírás nem vonatkozik azokra a kisebbségi részesedésekre, amelyek értékesítését az MNV Zrt.-t terhelő szerződéses vagy más kötelezettség kizárja - ismertetik.

Az MNV Zrt. az idén június 3-án tartotta az első árverést, akkor 33 tételt hirdettek meg, összesen 270 millió forint kikiáltási áron. A tételek közül 28-at árvereztek el, 242 millió 229 ezer forintért, és október 15-ig 224 millió 774 ezer forint értékben már meg is kötötték a szerződéseket.

Egy tételnél a társaságot felszámolták, egy szerződéstől pedig elállt a vevő, 8 tételnél a szerződéskötés folyamatban van.

Az október 31-én értékesítésre hirdetett társaságok közül 5 szerepelt a korábbi árverési körben, 4-re akkor nem érkezett ajánlat, ezek: a Dunakő Kft., a Közúti Társaságok Vendégháza Kft., a Makói Hagymakertész Kft., a Kórháztechnikai Ipari és kereskedelmi Zrt., a Róna-IM Kft. esetében pedig a vevő elállt a szerződéstől.