Már van üzleti alapú egészségbiztosítás

Vágólapra másolva!
Az Union Biztosító partnereivel háromszintű, spanyol mintára kidolgozott egészségügyi szolgálatatást kínál a szerződőknek. A modellben a kórházak is többletbevételekhez juthatnak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az első, valóban üzleti alapú egészségbiztosítási termékcsomagot vezette be közösen az Union Biztosító, az UFS Net és az Advance Medical - jelentették be a társaságok. A termékfejlesztést megalapozó piackutatás szerint a megkérdezettek 47 százaléka hajlandó fizetni a jelenleginél jobb egészségügyi szolgáltatásért.

A MultiConto PrivateMed névre keresztelt szolgáltatáscsomag az UFS Net hálózatában köthető meg. A termék alapszolgáltatásához tartozik a 24 órás orvosi call center. A beteg itt tanácsot kap és odairányítják a problémájának megfelelő szakorvoshoz, minden vizsgálatot, szolgáltatást előre egyeztetett időpontban, várakozás nélkül vehet igénybe.

Fizetni nem kell, a számlát a biztosító állja. Ebbe a körbe tartozik az egynapos sebészeti ellátás, de a nagy értékű diagnosztikai vizsgálat (például CT, MRI) is. A háromszintű szolgáltatás az alap mellett kiegészíthető kórházi extra csomaggal (a biztosító itt állhatja az egyágyas szobát, különleges étkeztetést), de otthonápolással, betegszállítással, őssejtlevétellel is.

A termékcsomag a biztosításon túl jelentős orvosi szakértelmet is igényel, ezért bízta meg az Union a spanyol tulajdonú Advance Medical Hungary Kft.-t a szolgáltatások szervezésével. A barcelonai székhelyű anyavállalat tevékenysége a nemzetközi második orvosi vélemény szolgáltatás, az orvosi tanácsadás, valamint az élet-, betegség- és baleset-biztosítással kapcsolatos kockázatfelmérést, kockázatelbírálást és kárrendezést segítő szolgáltatások.

Karai Gábor, az Advance Medical ügyvezető igazgatója szerint a magyarországi rendszer hasonlít a spanyolhoz, ezért jól hasznosíthatók nálunk az ottani tapasztalatok. Az Union ezzel - ismerte el Zsoldos Miklós elnök-vezérigazgató - megelőzte korát. A forráshiánnyal küzdő kórházak így remélnek többletbevételhez jutni (a biztosító ügyfeleivel nem az OEP terhére, hanem külön díj ellenében foglalkoznak), a szolgáltatók között épp ezért máris érzékelhető a versengés a biztosító ügyfeleiért.

Miután teljesen üzleti alapú biztosításról van szó, a szerződéskötést kockázatelbírálás előzi meg, ezt az előző leletek és az ügyfél nyilatkozata alapján orvos végzi. Külön orvosi vizsgálathoz csak kivételes esetben ragaszkodnak.