A tartalékok lejtőre küldték az olajárat

Vágólapra másolva!
Négy dollár körüli mértékben csökkent a kőolaj ára csütörtökön délután részben arra a hivatalos adatra, hogy a múlt héten a becsültnél jóval nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék.
Vágólapra másolva!

Az olaj jegyzése14 hónapja, 2007 augusztus vége óta először esett 70 dollár alá. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében röviddel 17:30 óra előtt az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 4,26 dollár csökkenéssel 68,32 dolláron volt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 3,97 dollárral 70,57 dollárra süllyedt.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatalának (EIA) adatai szerint a nyersolajtartalék 5,6 millió hordóval 308,2 millió hordóra emelkedett az október 10-vel záródott héten a szakértők által várt 2,2 millió hordó növekedés helyett. A benzintartalék a becsült 2,8 millió hordó helyett 7,0 millió hordóval 193,8 millió hordóra nőtt. A dízel- és fűtőolajnak feldolgozott terméktartalék 0,5 millió hordóval 122,1 millió hordóra mérséklődött, míg az elemzők 0,4 millió hordó növekedésre számítottak.

Az EIA adat ismertetés előtt is már három dollár körüli veszteségen állt a kőolaj ára azokra az aggodalmakra, hogy a lassuló világgazdasági növekedés a nyersolaj iránti igények mérséklődését vonja magával. Nem befolyásolta azonban a kőolaj árát az OPEC bejelentése arról, hogy az olajkartell eredetileg november 18-ára tervezett rendkívüli ülését október 24-ére hozza előre. Az olajügyi miniszterek megbeszélésére az OPEC székhelyén, Bécsben kerül sor.

Szakértők azzal számolnak, hogy a gyors ütemben hanyatló olajár miatt termelésének a csökkentéséről dönt az OPEC. A WTI olajfajta hordónkénti ára közel a felére esett a júliusban beállított csúcsról.