Élénkíti az MNB az állampapírpiacot

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank és az állampapírpiaci elsődleges forgalmazók megállapodást kötöttek, amely szerint az elsődleges forgalmazók folyamatos árjegyzés vállalásával próbálják csökkenteni a hozamok volatilitását, illetve növelni a piac transzparenciáját, a jegybank pedig új hiteloldali instrumentumok bevezetésével segíti az állampapírpiac keresleti és kínálati oldalának egyensúlyának megteremtését.
Vágólapra másolva!

A megállapodás célja a forint állampapírpiac zavartalan működésének és megfelelő likviditásának biztosítása. A jegybank monetáris tanácsa a csütörtöki rendkívüli ülésén két új, fedezett hiteloldali eszköz bevezetéséről döntött.

Az MNB bevezet egy kéthetes futamidejű, fix kamatú, heti egyszeri fedezett hiteltendert, korlátlan mennyiség mellett, valamint egy hathónapos futamidejű, rendszeresen meghirdetett, változó kamatozású fedezett hiteltendert, előre meghirdetett mennyiség mellett.

Az elsődleges forgalmazók október 17-től a Budapesti Értéktőzsdén folyamatos árjegyzést végeznek valamennyi 90 napnál hosszabb hátralévő futamidejű, nyilvánosan kibocsátott forint állampapír esetében, minimum 100 millió forint névértékre.

Az árjegyzés során az éven belüli lejáratú papírok esetén a vételi és eladási ajánlatok közötti rés (bid-ask spread) hozamban számítva maximum 50 bázispontos, éven túli lejáratú papírok esetén maximum 30 bázispontos lehet.

A megállapodás tartalmazza azt is, hogy az elsődleges forgalmazók növelik a tulajdonukban lévő állampapír-állományukat, az MNB pedig állampapírvásárlási aukciókat hirdet meg számukra. Az első aukcióra már a héten sor kerül.

A megállapodás 2008. december 31-ig lesz érvényben, amikor a piaci viszonyok függvényében a felek újra áttekintik.