Veres szombaton nyújtja be a költségvetést

2008.10.17. 18:53

A kormány megvitatta a költségvetés új változatát és felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy szombaton nyújtsa be azt az Országgyűlésnek - jelentette be Veres János, miután a kormány tanácskozott az MSZP elnökségével és a párt parlamenti frakciójának vezetőivel.

A költségvetésben a korábbinál sokkal szolidabb gazdasági növekedéssel számolnak. Ugyanakkor a pénzügyminiszter hangsúlyozta: a költségvetési egyensúly miatt nem engedhetnek abból a pályából, amelyet korábban meghirdettek. Arra a kérdésre, lesz-e változás a szociális rendszerrel kapcsolatban, Veres János azt mondta, a jövő évi költségvetésben nem tudják biztosítani az év elejétől, csak várhatóan szeptember elsejétől a nyugdíjkorrekciós program 2009-re esedékes részét és a családi pótlék növelését. Az ellátásokat akkor sem visszamenőlegesen emelik. A költségvetés új változatának elkészítésekor figyelembe vették az elmúlt hetekben a pénzügyi piacokon történteket.

A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a pénzügyi válság jelenleg felmérhető összes hatását igyekeztek figyelembe venni, de vannak olyan következményei is, amit ma még nem lehet megítélni, így azt, hogy a válság milyen mértékben érinti a reálgazdaságot. Megjegyezte, hogy Magyarország legfontosabb exportpiacai nagyon komoly növekedés-visszaeséssel számolnak, és azt is figyelembe kell venni, hogy Magyarországon nehezedni fog a hitelhez jutás.

Veres János megismételte az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén ismertetett új makropályát

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken negatívra változtatta a magyar hitelosztályzat kilátását, Veres János közölte: egy ország nem tehet az ellen semmit, hogy ha egy hitelminősítő másképp ítéli meg egy ország lehetőségét. Hangsúlyozta, hogy nem az ország minősítése változott meg, hanem Magyarország szuverén adósbesorolásainak kilátása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK