Csányi: Válságban össze kell fogni

Vágólapra másolva!
Válsághelyzetben össze kell fogni - hangsúlyozta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Népszabadságnak adott nyilatkozatában, amikor a miniszterelnök által szombatra összehívott nemzeti csúcsról kérdezték.
Vágólapra másolva!

Csányi szerint most arra van szükség, hogy amilyen gyorsan csak lehet, olyan intézkedéseket hozzon a kormány, amelyek a külvilág számára egyértelműen bizonyítják: Magyarország elkötelezett a pénzügyi egyensúly megtartása mellett. Az OTP vezére kedvező lépésnek tartja, hogy a kabinet úgy döntött: az új helyzetben alacsonyabb államháztartási hiányt kíván elérni.

Úgy véli azonban, a pénzpiaci befektetőket az új költségvetés azon konkrét részletei győzhetnék meg leginkább, amelyek bizonyítják, hogy érdemes forintban, magyar állampapírokban - vagy éppen hazai részvényekben tartani a pénzüket.

Csányi meglepődött

A jegybank csütörtöki lépéseit - a Népszabadság szerint a Magyar Nemzeti Bank pluszhitelforrást ad a piacnak az állampapír-kereskedelem újraindítására - Csányi kedvezőnek ítélte.

Ám meglepte, hogy a forint ennek ellenére nem igazán erősödött. (A magyar pénz a 265-270 forint/eurós sávban ingadozott nagyjából csütörtökön.) "Attól tartok, spekuláció folyik a magyar valuta ellen" - mondta a lapnak az OTP elnök-vezérigazgatója.

Helyzet van, a Mol nem akar vesztes stratégiát

Ha "helyzet van", egy nagyvállalat sokszor hasonló problémákkal találkozik, mint egy ország - fejtette ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. A "vesztes" stratégia az, hogy a kedvezőtlen helyzetet külső tényezők hatásának tudjuk be, és a kilábalást is azok javulásától tesszük függővé. A "nyertes" viszont ilyenkor saját háza táján néz körül, és ott javít a tényezőkön. Egy vállalat - csakúgy, mint egy egyszerű háztartás - ilyenkor elsősorban a kiadásokból farag le - mondta Hernádi a Népszabadságnak.

Csütörtökön az [origo] is beszámolt arról, hogy a Molnak van elég forrása a horvát INA felvásárlására, erről Mosonyi György Mol-vezérigazgató beszélt. Ugyancsak csütörtöki hír viszont, hogy problémák merültek fel a Mol és a horvát kormány közti részvényvásárlás során.

A Mol ugyanis jelentősen átalakítaná az INA vezetési struktúráját, a horvátok viszont a cég önállóbb működését szeretnék elérni. Az is csütörtöki hír, hogy a Mol kifizette az elmúlt napokban megszerzett INA-részvényeit, amelyek révén érdekeltsége 47 százalékosra nőtt a horvát cégben.