Minden francia bankot átvilágítanak

Vágólapra másolva!
A francia Caisse d'Éparge bank 600 millió eurót veszített egy tőzsdeincidensben a múlt heti pánik idején - közölte pénteken a bank vezetősége.
Vágólapra másolva!

Az incidens a közlemény szerint a megtakarítási bank központi pénztárának (CNCE) derivatív termékekkel foglalkozó tevékenysége során történt. A veszteséget - amelyre a belső ellenőrzés szokásos eljárása során derült fény - saját tevékenységének számlája írja a bank.

Tekintettel a 20 milliárd eurós tartalékra és annak likviditására, a veszteség nem érinti a bankcsoport pénzügyi stabilitását, és semmilyen következménnyel nem jár a számlatulajdonosok betéteire - hangsúlyozza a CNCE.

Sajtóértesülések szerint a bank pénzügyi igazgatóját azonnali hatállyal elbocsátották, az incidensért felelős csapat, féltucatnyi bróker ellen pedig szankciókat rendeltek el.

A Banque de France, a francia jegybank nem kívánta a történteket kommentálni. Christine Lagarde gazdasági miniszter azonban felszólította a francia bankfelügyeleti szervet, hogy azonnal állítson fel vizsgálóbizottságot annak kivizsgálására, hogy mi történt a Caisse d'Éparge-nál, valamint rendeljen el vizsgálatot valamennyi francia pénzintézetnél annak ellenőrzésére, hogy betartják-e a piacellenőrzési szabályokat.

A gazdasági miniszter véleménye szerint se kérdőjelezi meg a veszteség a Caisse d'Éparge stabilitását.

Kiszivárgott információk szerint a Caisse d'Éparge veszteségének oka, hogy a bank derivatív termékekért felelős csapata egyszerűen nem tartotta be a tőzsdén befektethető összeghatárokat, annak ellenére, hogy a "piaci körülményekre való tekintettel" erre vonatkozó instrukciókat kapott a bank vezetőségétől. A Caisse d'Épargne ugyanis júniusban úgy döntött, hogy egy év alatt fokozatosan megszünteti a túl kockázatosnak ítélt tőzsdei tevékenységét.

A 600 millió eurós veszteség azon a héten következett be, amikor a Caisse d'Épargne bejelentette, hogy a pénzügyi válság miatt felgyorsítja a Banque Populaire-rel tervezett fúzióját, amellyel a Crédit Agricole után a második legjelentősebb francia megtakarítási bank jönne létre. A vezetőség szerint a veszteség nincs semmilyen hatással a tervezett egyesülésre.

A múlt heti pánik idején a párizsi tőzsde, a CAC 40 is fennállásának legnagyobb, 22 százalékos veszteségét regisztrálta.

Az év elején egy másik francia banknál, a Société Générale-nál történt hasonló eset. A bank 4,9 milliárd eurós veszteségéért egyetlen alkuszát, Jérome Kervielt tartotta felelősnek, akit azóta is azzal vádolnak, hogy fedezet nélkül kötött határidős megállapodásokat a pénzpiacokon, összesen 50 milliárd euró értékben, amelyeket fiktív tranzakciókkal próbált elfedni.