Közös nyilatkozat a devizahitelek jövőjéről

Vágólapra másolva!
A magyarországi bankpiac döntő többségét jelentő hét magyar kereskedelmi pénzintézet és a jegybank vezetői pénteki megbeszélésükön egyetértettek abban, hogy a bankrendszer stabil hátteret nyújt a gazdaság fejlődéséhez. Az érintettek szerint a jövőben a svájcifrank-alapú kölcsönök helyét fokozatosan átveszik a forint- és euróhitelek.  
Vágólapra másolva!

A Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, az Unicredit Bank és a jegybank illetékesei egyetértettek abban, hogy a magyar piac sem függetlenítheti a nemzetközi krízistől.

Egyúttal kinyilvánították, a hazai bankrendszer stabil ahhoz, hogy a jövőben is kielégítsék a gazdasági növekedésből adódó ügyfélhiteligényeket.

A vezető magyar bankok úgy látják: a hitelezés és ezen belül a devizában történő hitelnyújtás - bár csökkenő ütemben és a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett - továbbra is a megfelelő mértékben fog bővülni - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tanácskozás kapcsán kiadott közleményéből.

A különböző pénzintézetek eltérő üzletpolitikája miatt a hitelek deviza-összetétele változni fog, nagy valószínűséggel a svájcifrank-alapú hitelek aránya csökkenő lesz, helyüket várhatóan a forint- és az euróalapú kölcsönök veszik majd át.