Négyszázalékos bruttó béremelés jöhet

Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezettnél jóval alacsonyabb, alig több mint 1 százalékos gazdasági bővülés várható jövőre - jelentette be Veres János, a pénzügyi tárca vezetője az OÉT ülésén, amelyen a kormány 4-5 százalékos bruttó béremelésre tesz javaslatot.
Vágólapra másolva!

A módosított költségvetéshez kapcsolódó új makrogazdasági pálya szerint jövőre a korábban várt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal bővelhet a GDP, az éves átlagos infláció pedig az eredetileg tervezett 4,3 százalék helyett 3,9 százalék körül lehet - jelentette be Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. A pénzügyi tárca vezetője közölte továbbá, hogy az GDP-hez mért államháztartási hiány az idei 3,4 százalékról 2,9 százalékra csökkenhet.

A kormány a keresetek reálértékének megőrzése érdekében 2009. január 1-jétől 4-5 százalékos bruttó bérnövekedésre tesz javaslatot, ami reálértékben megfelel a 3,9 százalékos inflációnak - mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, hozzátéve, hogy amennyiben a gazdasági helyzet javul, akkor félévkor újra lehet tárgyalni a bérjavaslatot.

Január és augusztus között a bruttó átlagkeresetek 8 százalékkal a nettó átlagkeresetek 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. A reálkereset 6,8 százalékos infláció mellett 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest