Felfüggesztették öt percre az OTP-t, esik a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde több mint 3 százalékos esésben volt péntek dél körül. Az OTP jelentősen vesztett értékéből, mielőtt felfüggesztették volna öt percre (11 óra 55 perctől délig). A kereskedés szüneteltetése előtt majdnem 7-8 százalékos veszteségben volt a bankpapír.
Vágólapra másolva!

A blue chipek közül a Richter 1 százalék alatti pluszban volt, a Magyar Telekom 3 százalék fölötti veszteségben. A Mol csaknem 4 százalékos emelkedést regisztrálhatott.

A héten az OTP-t többször is fel kellett függeszteni a BÉT-en. Az elmúlt napokban egy alkalommal a tőzsde ki is szélesítette a részvénymozgás limitjét a bankpapír esetében.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője az [origo]-nak elmondta, hogy a régiós tőzsdéken jelentős veszteségben voltak a pénzügyi részvények pénteken. Szinte minden régiós bank esett dél körül, elsősorban az OTP volt mínuszban, amely a 10 százalékos limitet lépte át, lefelé. Az OTP helyzete összefügg az általános magyar helyzettel, az állampapírpiac és a forintpiac helyzetével. Főleg ez rontja az OTP árfolyamát - jegyezte meg az elemző. A régió egészének megítélését is negatívan befolyásolja ugyanis a Magyarország elleni spekuláció.

Herczenik ugyanakkor hangsúlyozta, fundamentális okok nem állnak az OTP esése mögött, inkább hangulati tényezők befolyásolják a befektetőket. Az amerikai tőzsdék ugyanis pénteken - magyar idő szerint kora délután - várhatóan mínuszban fognak nyitni, és ez a pesszimista hangulat terjedt át a regionális piacokra.