Egymillió amerikai család lett hajléktalan

Vágólapra másolva!
Rengeteg otthontalan család, értékük harmadát elveszítő házak, félmillió forintos törlesztőrészletek - így fest jelenleg az amerikai lakáspiac. Az előrejelzések szerint még ötmillió család kerül az utcára a pénzügyi válság következtében - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

Kalifornia, Florida, Arizona, Nevada, Michigan és Ohio - a hitelválság e hat állam ingatlanpiacára mérte a legnagyobb csapást. Az Egyesült Államokban eddig elárverezett több mint 1,1 millió otthon fele ezekben az államokban található.

Kalifornia, Florida, Arizona és Nevada lakáspiaca az évtized közepén az emelkedő ingatlanárak nyomán indult házépítési boomot sínylette meg. E négy államban 400 ezer családnak kellett elhagynia otthonát. Michiganban és Ohióban pedig főleg az autószektor hanyatlása miatt emelkedő munkanélküliség vezetett oda, hogy egyre kevesebben voltak képesek törleszteni a jelzálogkölcsönök részleteit.

A Mortgage Bankers Association, mely 29 éve végzi a jelzáloggal terhelt házakkal kapcsolatos felmérését, azt jelentette, hogy szeptemberben először lépte át az 1 százalékot az elárverezett házak aránya. Az 1,19 százalékos mutató több mint háromszorosa a 2005-ben mért 0,35-nek, és csaknem kétszerese a tavaly év végi 0,65-nek. A Weiss Research Institut (WRI) adatai szerint ráadásul 800 ezer család tartozik legalább három hónapnyi törlesztéssel, így nemsokára az ő otthonaik is árverésre kerülhetnek.

A Housing Predictor (HP) augusztusi elemzésében azt állította, az ingatlanszektor összesen 1 trillió dollárnyi veszteséget szenved majd el a válság hatására. Tavaly novemberben egyébként a HP még 5-6 millióra becsülte a 2011-ig árverésre bocsátandó otthonok számát, de most 6,4 millióra módosította az előrejelzést.

Egybecseng ezzel a Moody's Economy becslése, mely szerint 2010-ig 5 millió, 2012-ig pedig 6,5 millió háztulajdonos veszti el otthonát. Emellett természetesen azokat is érzékenyen érinti a válság, akik képesek a törlesztőrészletek fizetésére. Míg tavaly egy átlagos amerikai családi ház 223 500 dollárt ért, ma alig 190 ezret lehet kapni érte, ami körülbelül 6 millió forintos veszteséget jelent családonként.

A Standard & Poor's/Case-Shiller felmérése szerint a házárak júliusban 16,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint a tavalyi azonos időszakban. Ezzel már bőven megdőlt az 1990-es évek negatív rekordja, amikor egy év alatt 6,3 százalékkal estek a lakásárak. Egyes városokban, például Las Vegasban, Phoenixben vagy Miamiban az értékcsökkenés a 30 százalékot is eléri. A rekorder a kaliforniai Sacramento, ahol egy év alatt 35,6 százalékos árzuhanást regisztráltak.

Sok szakértő úgy ítéli meg, hogy a házárak csökkenése még nem érte el a mélypontot. Jó hír viszont, hogy az első és második negyedéves 6, illetve 6,6 százalékos árzuhanással szemben a július óta eltelt három hónap alatt csak 2,2 százalékos értékcsökkenés volt tapasztalható.