Szlovákiában nem drágulhat a gáz

Vágólapra másolva!
A Szlovák Gázművek (SPP) 49 százalékos részvénycsomagját bíró francia és német tulajdonosok még a pénteki nap folyamán hivatalos árajánlatot kapnak a szlovák kormánytól tulajdonrészük visszavásárlására.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kormánya a lakossági gázárak emelését megakadályozandó, a külföldi tulajdonosok "mohósága ellenében" az eredeti vételáron, 4,8 milliárd euró értékben kész visszavásárolni a 49 százalékot kitevő részvénycsomagot, amit még az előző kormány "a könnyelmű privatizáció során elkótyavetyélt".

Ha nem hagy alább a szlovákiai gázszolgáltató (SPP) mohósága és nem fogja vissza a lakossági fogyasztókra elviselhetetlen terheket rovó áremelési kísérleteit, a szlovák kormány a megfelelő pillanatban árfékező törekvéseinek megfelelő törvénymódosítást hajt végre, melynek értelmében majd az áremeléseket megakadályozni képes vétójoga lesz.

Robert Fico már ellenzékben is, két és fél évvel ezelőtti kormányra lépése óta kitartóan hadakozik az energiaszolgáltatók ellen, amit a sajtó rendszerint populista széptevésnek, az alacsonyabb jövedelmű, egyszersmind a népesebb néprétegeknek, elsősorban a nyugdíjasok szóló gesztusnak minősít. Ez kétszeresen képes növelni Fico tartósan 40 százalékot meghaladó népszerűségi indexét.

Szlovák elemzők reagáltak az ajánlatra: Grigorij Meseznikov, a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) vezetője szerint a kormányfő ezzel igencsak sokat árthat, mert amit művel, "az már gazdasági idegengyűlöltet és antikapitalista hangulatkeltést jelző Chávezi populizmusnak" minősül.

Más elemzők szerint Fico ezzel a szemléletével igencsak rossz üzeneteket küld az Európai Unió intézményei és az Európai Központi Bank (EKB) felé, amely akár úgy is dönthet, hogy a 2009 január elsejétől az eurózónába belépő Szlovákiát mégsem engedi soraiba, hanem - ahogy Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot is - "egy jó ideig mégis megvárakoztatja", s ezzel olyan aggodalmakat is előidézhet, amelyek okán a vele szomszédos három ország belépését tovább késleltetheti - írta a SITA szlovák kereskedelmi hírügynökség.

A kormányfő pénteken "magából kikelve" beszélt a gázszolgáltató tarthatatlan kapzsiságáról, aminek ellenében kormányra lépése óta nem egészen eredménytelenül harcol, mert az árszabályozásai hivatal a jelenlegi fűtési idény kezdetén már kétszer elvetette a szolgáltató 20 százalék körüli áremelési próbálkozását.