Távozik a válságon 870 százalékot kereső menedzser

Vágólapra másolva!
Kiszáll az üzletből Andrew Lahde, az a hedge-fund (befektetési alap) menedzser, aki 870 százalékos nyereséget ért el a jelzálogválságon az elmúlt évben. Lahde az árfolyamok esésére játszott, és miután ez be is következett, most búcsúlevelében megköszönte az elitiskolában kitanított "idiótáknak", hogy gazdaggá tették. Lahde javasolja, hogy Soros György szponzorálja egy új kormány létrehozatalát, és legalizálják a marihuánát.
Vágólapra másolva!

Andrew Lahdéról az [origo] korábban már megírta, hogy a jelzálogválság egyik legfőbb haszonélvezője volt. Lahde most bejelentette, hogy kiszáll az üzletből. Búcsúlevelében, amelyet ügyfeleinek írt, megköszönte a buta értékpapír-kereskedőknek, hogy gazdaggá tették.

A Santa Monica-i, kaliforniai székhelyű Lahde Capital Management LLC első embere azt közölte a befektetőkkel a Bloomberg hírügynökség szerint, hogy visszaadja pénzüket.

Túl nagy a kockázat

Ennek oka az, hogy szerinte túl kockázatossá váltak a hitelderívatívák (határidős értékpapírok), vagyis azok az eszközök (köztük a másodrendű jelzálogpapírok), amelyekkel a kötvények és kölcsönök zuhanására fogadott. A kockázat azért nőtt meg, mert meggyengültek azok a bankok, amelyekkel a csereügyleteket lebonyolította.

"Pénzért voltam a játékban" - írta a 37 éves Lahde kétoldalas levelében, amely szerint megutálta a hedge-fund üzletet. "Az alacsonyan függő gyümölcsök - vagyis azok az idióták, akiknek a szülei az elitiskolákért fizettek -, könnyen leszakíthatók voltak. Ezek az emberek (gyakran) egyszerűen nem voltak érdemesek arra az oktatásra, amit kaptak" - írta Lahde a közben csődbe ment vagy állami ellenőrzés alá vont bankok és biztosítók topmenedzsereiről.

80 millió dollárt kezelt

Lahde 80 millió dolllárt menedzselt, de most már inkább a saját pénzét invesztálná befektetésekbe, semmint, hogy mások vagyonából halmozzon fel dollár százmilliókat és milliárdokat.

Lahde azt is javasolta, hogy Soros Györgynek, a multimilliárdosnak szponzorálnia kéne egy fórumot, ahol a "legnagyobb agyak" jönnének össze, hogy egy új kormányt hozzanak létre. A jelenlegi rendszer ugyanis Lahde szerint összeomlott. Ezután azt is felvetette ügyfeleinek, hogy legalizálni kellene a marihuánát.