Moszkvában a legdrágább gazdagnak lenni

Vágólapra másolva!
A milliárdosok számára is Moszkva a világ legdrágább városa, itt kerülnek messze a legtöbbe a luxuscikkek is - derítette ki az amerikai Forbes magazin. A folyóirat munkatársai a világ nyolc nagy pénzügyi központját hasonlították össze egy "luxusárukosár" alapján.
Vágólapra másolva!

Az orosz sajtóban hétfőn ismertetett felmérésből kiderült, hogy a nagyon gazdagok számára a legolcsóbb hely Párizs, aztán sorrendben Los Angeles, Tokio, Dubaj, New York, Hongkong és London következik, és a sort Moszkva zárja.

Az orosz fővárosban kell a legtöbbet - átlagosan mintegy 10 dollárt, vagyis mintegy 1950 forintot - kiadni egy csésze kávéért. A moszkvai Ritz Carlton szállóban (közel 1 millió forintnak megfelelő) 5000 dollárt kell fizetni, egy hozzá mérhető Los Angeles-i szállodában hasonló lakosztályért mindössze 1095 dollárt (vagyis egy közel 215 ezer forintnak megfelelő összeget).

Az összevetéshez használt kosárban szereplő cikkek a lap szerint nyilván nélkülözhetetlenek a milliárdosok számára: egy kilogramm fekete kaviár a Petrossian cég kínálatából, egy Rolls Royce Phantom, egy Steinway koncertzongora, egy Louis Vuitton Keepall táska, egy garnitúra a Turnbull and Asser cég férfiingeiből, egy női selyemruha Bill Blasstól, egy éjszaka a Four Seasons vagy az Intercontinental szállodájában, valamint egy üveg Dom Perignon pezsgő.

Oroszországban a dollármilliomosok száma lassan százezer felé közelít, és Moszkvában a legutóbbi ismert adatok szerint 74 dollármilliárdos él. Számuk eléggé változik, részben a valutaárfolyamok alakulása, részben az utóbbi időben a válság miatti vesztességeik függvényében.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap kérdésére, hogy miben rekorder még Moszkva, egyebek mellett ilyen válaszok érkeztek: az utcákon strázsáló közlekedési rendőrök és koldusok számában, a csinovnyikok disznóságaiban, a sznobizmusban és a szép nők számarányában.