A devizahitelesek miatt fáj a kormány feje

Vágólapra másolva!
A kormány várhatóan ajánlásokat fogalmaz meg a bankok számára a lakossági devizahitelek kezelésével kapcsolatosan; többek között bizonyos szabályok egységesítését és újragondolását indítványozza a szerdai kormányülésen - tudta meg kormányzati forrásokból a távirati iroda kedden.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Gyurcsány Ferenc szombaton, a nemzeti csúcson jelentette be: azt tervezik, segítséget nyújtanak a devizahitellel rendelkező családoknak azzal, hogy kordában tartják a törlesztő részleteket. Hozzátette, hogy segítséget kapnának azok is, akik munkahelyük megszűnése miatt nem tudnak törleszteni.

A konkrétumokról mindössze annyit mondott: nem költségvetési forrásból, hanem a hitelszerződések átalakításával segítenék, hogy a törlesztő részletek ne növekedjenek drasztikusan. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem vállalják át a devizahitelek törlesztését. A lehetséges megoldásokról folyamatosan egyeztet a pénzügyi tárca, a bankok és a miniszterelnök.

A hosszabb törlesztési időtől várják a "csodát"

A lehetséges indítványok között szóba került a devizahitelek futamidejének meghosszabbítása, illetve - de ez már minden hitelre vonatkozóan - az előtörlesztés megkönnyítésével kapcsolatos szabályok újragondolása - tudta meg a távirati iroda, amelynek információi szerint ezek az elképzelések nehezen kivitelezhetőek, elsősorban azért, mert meg kellene állapítani az árfolyam-ingadozás mértékének kritikus határát.

A devizahitelek törlesztési idejének meghosszabbítása a nagyobb bankoknál már eddig is gyakorlat volt, vagyis az ügyfeleknek lehetőségük van arra, hogy a törlesztőrészletet stabilan tartva, a hitelt hosszabb idő alatt fizessék vissza. Így elképzelhető, hogy a kormány a törlesztési idő meghosszabbítását azoknak is ajánlani fogja, akik ezzel az eszközzel eddig nem éltek.

Simor: volt már nagyobb árfolyamingás is

Az előtörlesztéssel kapcsolatban arról lehet szó, hogy Magyarországnak 2009. december 31-ig át kell ültetnie jogrendszerébe az unió fogyasztási hitel direktíváját, ennek egyik pontja az előtörlesztés során felszámítható díjakra vonatkozik. Ennek a pontnak az átültetését várhatóan előre hozzák - ebben a hírek szerint megegyezés van -, aminek következtében az előtörlesztési díjak a jelenleginél jóval alacsonyabbak lesznek.

Simor András jegybankelnök hétfőn jelezte: nem érzi úgy, hogy a devizahiteleseket meg kellene menteni. Hozzátette: korábban már nagyobb kilengéseket is produkált, és akkor sem nőtt meg jelentősen a hitelek törlesztő részlete. "Tudomásul kell azt is venni, hogy nincs ingyen ebéd, olyan megoldás nincs, ami senkinek nem kerül pénzbe" - szögezte le.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter hétfőn megerősítette, a kormány szerdán tárgyal a devizahitellel rendelkező lakossági ügyfelek megsegítéséről, de ez nem azt jelenti majd, hogy kockázatukat átvállalják.