Vége a nyugdíjas állásoknak

Vágólapra másolva!
Az állami alkalmazottak, a fővárosiak, valamint a magasabb jövedelműek és magasabb végzettségűek nagyobb arányban kötöttek munkanélküliség elleni biztosítást, mint a többiek - mondta az [origo]-nak Rácz István, a Biztosítás.hu Kft. ügyvezető igazgatója. A HAVI FIX Jövedelemkiesés-biztosítást kínáló társaság a választható legmagasabb biztosítási csomag 120 ezerről 150 ezer forintra emelését tervezi, és áruházláncokkal tárgyal a biztosítás szélesebb körű terjesztés érdekében.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt 55 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak és 19 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma a magyar lakosság körében a. Központi Statisztikai Hivatal adatia szerint. Magyarországon a regisztrált munkanélküliek 45,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keres állást. A hazai munkanélküliség átlagos időtartama 16,4 hónap, ami azt jelenti, ha valaki munkanélküli lesz, hosszú hónapokra segítségre szorul.

Közben erősödnek a munkanélküliséggel kapcsolatos félelmek és az emberek az állásvesztéstől tartanak leginkább. Az Ecostat kutatása szerint a válaszadók 52 százaléka növekvő mértékű munkanélküliségre számít 2009-ben, míg a munkanélküliek számának csökkenését csak a megkérdezettek 16 százaléka várja.

Az érintettebbek kevésbé félnek

A munkanélküliségtől való félelem a Jövedelemkiesés-biztosítás növekvő értékesítési adataiból is látható - állítja Rácz István, a Biztosítás.hu Kft ügyvezetője. Május 7-e óta 100 ezernél is többen látogattak el a társaság honlapjára és a munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra is fedezetet nyújtó - hazánkban ez év májusban HAVI FIX néven debütáló - termék az ügyvezető szerint egyre keresettebb.

Az eddig kötött közel 5 ezer szerződés összesítéséből kiderül, hogy a legtöbb biztosított az állami vállalatok, intézmények alkalmazottai közül kerül ki. Míg korábban ezek az állások úgymond "nyugdíjas állásnak számítottak", az elmúlt évek változásainak következtében mára itt lett a legnagyobb a bizonytalanság.

Mitől félünk?

35-40 év alatt

40-50 év felett

Egyadülálló

Munkanélküliség

Munkanélküliség

Családos

Munkanélküliség, beleseti halál, rokkantság

Újbóli elhelyezkedés nehézségei

Germekét egyedül nevelő

Munkanélküliség, gyermek hosszan tartó betegsége, baleseti halál, rokkanság

Újbóli elhelyezkedés nehézségei, hosszan tartó betegség


Forrás: Ecostat

Az állami alkalmazottak aggódnak leginkább

A lista élén a közigazgatási szervek, hivatalok, közlekedési, illetve privatizált állami vállalatok, az egészségügy, valamint a pénzügyi szektor dolgozói állnak. Felülreprezentáltak még a nagyobb áruházláncok és az iparvállalatok alkalmazottai is.

A sort az adminisztrációs területeken dolgozó közalkalmazottak és köztisztviselők vezetik, őket követik a tanárok, a versenyszférában dolgozó adminisztrációs dolgozók, értékesítők és az egészségügyi alkalmazottak. Érdekesség ugyanakkor, hogy a munkaerő-piaci súlyukhoz képest felülreprezentáltak a munkájukhoz számítógépet használó munkavállalók, aminek oka minden bizonnyal az értékesítési csatornában keresendő.

Az első 5 hónapban megkötött szerződések legnagyobb részénél a legmagasabb szolgáltatásokat nyújtó csomagot választották a biztosítottak. A 2-3 ezer forintos átlagos havi díjért megköthető "HAVI FIX 120" elnevezésű biztosítás a munkanélküliség idejére havi 120 000 forintot, táppénz esetére 60 ezer forintot, baleseti halál, illetve baleseti maradandó rokkantság esetére pedig 5 millió forintot fizet.

Forrás: [origo]

Forrás: Biztosítás.hu Kft

A fővárosban és környékén több a biztosított

Mintegy kétezer biztosítási szerződés korábbi összesítéséből az is kiderült, hogy a budapesti és Pest megyei ajánlatok túlsúlyban vannak a vidékiekkel szemben, annak ellenére, hogy a biztosítás megkötése a vidékiek számára is elérhető, és a veszélyeztetettség miatt legalább olyan mértékben, sőt még inkább indokolt lenne.

Az alacsonyabb végzettségűek jóval kisebb arányban kötnek biztosítást, mint magasabb végzettségű társaik, pedig az elhelyezkedési esélyük statisztikai valószínűsége jóval kisebb, mint a magasabb végzettségűeké. A felsőfokú végzettségű jelentkezők körében feltűnően alacsony a nők aránya, pedig Magyarországon több felsőfokú végzettségű nő van, mint férfi.

A várakozásokkal szemben nem ritka, hogy azok is megkötik a biztosítást, akik 600-700 ezer forint bruttó havi fizetésért dolgoznak, és sokan választják a maximális, havi 120 ezer forint biztosítási összeget is.

Az ügyvezető igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan akkor szeretnének szerződést kötni, amikor már elveszítették állásukat. Ilyen esetben azonban - a kár bekövetkezése után - a szerződés megkötésére már nincs lehetőség.

A Biztosítás.hu az [origo] szolgáltató partnere. A biztosításról az alábbi honlapon további információ olvasható.