Az olaj húzta le az amerikai tőzsdei indexeket

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Tisztes veszteséggel csengették meg a Dow Jones-t, az ipari index 2,5 százalékot, 231,77 pontot adott le a hétfői záróadatokból. Az S&P 500 mutató 3,1, a Nasdaq 4,1 százalékkal szűkült.

A veszteséghez jelentősen hozzájárult az energiaszektor, az Amex Natural Gas Index egy nappal korábbi emelkedését követően 4, az Amex Oil Index pedig 5,2 százalékot veszteséget volt kénytelen zsebre tenni. A texas-i könnyűolaj hordónkénti jegyzése 2,97 dollárral 71,28 dollárra esett.

A Lehman Brothers csődje ellen kibocsátott cds-ek (credit default swap) leszámítolása nem járt földindulással, nem hozott egyetlen nagy összeomlást sem, bár a piacok módfelett aggódtak újabb termetes csontvázak kiesésétől. Ez a fejlemény kissé enyhíteni tudta a Texas Instruments és a Sun Microsystems gyászos előrejelzései okozta negatív hangulatot.

Amenyiben az összes veszteség a prognózisok alatt marad, a Dow Jones hamarosan ismét 10 ezer pont fölé kúszhat - vélekedett Peter Cardillo, az Avalon Partners vezető értékpapírpiaci elemzője.