Spórolás a válság ellenszere

Vágólapra másolva!
Magyarországon nullaszázalékos növekedés várható jövőre, lefelé mutató kockázatokkal, ami a közgazdászok nyelvén annyit jelent, hogy még a stagnálás is szép eredmény lenne. A válság kedvezőtlen hatásainak tompítása érdekében a háztartásoknak szemléletet kell váltaniuk: az eladósodással szemben most a megtakarításokra kell helyezniük a hangsúlyt.
Vágólapra másolva!

A mostani válságot kivételes időszak előzte meg, nem érte stressz a világgazdaságot, alacsonyak voltak a kamatok, pénzbőség és növekvő kockázatvállalás jellemezte a globális piacokat.

Ezt a kiváló helyzetet borította fel a mostani válság, amely a legjelentősebb krízis, ami az elmúlt húsz évben a pénzügyi rendszert érte. Hallani több százmilliárd dolláros és eurós bankmentésekről, ám ezekkel a számokkal nehéz mit kezdeni.

A mostani krízis 1,4 százalékos GDP-esést jelent globálisan

"Érdemesebb megvizsgálni, hogy az elmúlt két évtized pénzügyi válságai a globális GDP-hez mérve mekkora kárt okoztak" - mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember egy nemrégiben tartott háttérbeszélgetésen kifejtette: az Egyesült Államokban az 1986 és 1995 közötti takarékszövetkezeti válság 0,4 százalékos kárt okozott a globális GDP-ben. Ehhez képest az 1990-től 1999-ig tartó japán és az 1998-1999-es ázsiai bankkrízis több mint 1, illetve 0,6 százalékos visszaesést hozott a világgazdaság egészét tekintve.

Ezzel szemben a mostani válság - a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb adatai szerint - már több mint 1,4 százalékos költséget jelent, és könnyen lehet, hogy az összeg tovább emelkedik. A korábbi krízisekhez képest abban is más a mostani válság, hogy nem kizárólag a bankok, hanem egyéb pénzügyi intézmények is érintettek.

Drasztikus visszaesés az iparban - de mi lesz Kínában?

A válság nagyon rossz hatással van a világgazdaság teljesítményére, ezt bizonyítja, hogy a globális ipari termelésről igen borús képest festenek a friss adatok: 2003 és 2007 közepéig stabilan 4-6 százalék közötti bővülés ment végbe, az idén azonban a havi mutatók között volt negatív előjelű is, ami pedig drasztikus visszaesésre utal.

A szóban forgó adatok recessziót vetítenek előre - fogalmazott Duronelly, hozzátéve: nem kizárólag negatív gazdasági teljesítmény esetében beszélhetünk recesszióról, hanem akkor is, ha a korábbi dinamika jelentősen visszaesik. Kínában például a korábbi kétszámjegyű növekedés után akár egy, a világ más tájain tekintélyesnek mondható 5-6 százalékos bővülés is problémát okozhat - mutatott rá az igazgató.

Nouriel Roubini, a New Yorkból Budapestre érkezett közgazdász szintén erről beszélt az OTP Alapkezelő Zrt. által rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Roubini szerint a kínai politikai rendszer stabilitásához is nagy szükség van arra, hogy legalább tízszázalékos növekedés produkáljon az ázsiai ország. Ez egyébként a modernizációhoz, a lakosság migrációjának fenntartásához is kell. A vidéki népesség tízmilliós hullámokban vándorol ugyanis a városokba Kínában Roubini szerint, márpedig ez a kisebb arányú gazdasági növekedés mellett aligha tartható ütem.

Magyarországra nem sok jó vár

"Magyarországnak sincsenek jó kilátásai. Nem tisztem kommentálni a magyar gazdaság jövő évi növekedésére tett prognózisokat, de a legtöbb előrejelzésnél pesszimistább forgatókönyvre számítok" - vázolta a magyar helyzetet Duronelly.

Az elmúlt évek azt mutatják, hogy a magyar export az európai üzleti bizalmi indexnek megfelelően alakult. Márpedig ez a mutató egyre jobban visszaesik, ami Magyarország kivitelét is vissza fogja vetni. (A jegybank rendkívüli 3 százalékpontos kamatemelése szintén fokozza a recesszió kockázatát.)

A gazdaság teljesítményére komoly befolyással lesz, hogy a bankok az utóbbi időszakban elszenvedett tőkeveszteség miatt automatikusan visszafogják hitelezési tevékenységüket. Erre rátesz egy lapáttal, hogy szigorúbbak lesznek a hitelek elbírálásánál. Így a lakosság és a vállalkozások rendelkezésre álló pénz kevesebb lesz, vagyis drágulni fognak a hitelek.

A bankoknál a kialakult helyzetben a nyereségesség másodlagossá válik, mindent megtesznek a stabil működés fenntartása érdekében. Ezért felhalmozzák a likviditást (begyűjtik a készpénzt). A pénzügyi rendszer tehát nem tesz eleget az alapvető funkciónak, nem látja el tőkével a gazdaságot.

Inflációs nyomás alakulhat ki hosszabb távon

Egyes szakértők szerint a válság hatására lelassuló világgazdaság miatt az árak emelkedési üteme megáll, Duronelly ezzel annyiban ért egyet, hogy kezdetben valóban lassuló inflációval lehet számolni, de később jelentős lesz a nyomás ezen a téren.

A szakember a prognózist arra alapozza, hogy a komoly pénzügyi tartalékokkal rendelkező országok (egyebek mellett Kína és az arab államok) várhatóan jelentős beruházásokat hajtanak végre a jövőben, ez pedig inflációs nyomást gerjeszt. Az előrejelzést az is alátámasztja, hogy a nyersanyagkészletek még mindig nagyon alacsonyak és előbb-utóbb - részben a beruházásokkal összefüggésben - komoly igény lesz a nyersanyagokra, ami árfelhajtó tényező lesz.

Takarékoskodás az ellenszer

Duronelly szerint a válság számos tekintetben változást hoz, egyebek mellett jelentős átrendeződés várható a világgazdaságban. Az Egyesült Államok a világ fogyasztásából a jövőben kisebb arányban fog részesedni, Kína egyre nagyobb szerepet játszik majd ezen a téren.

Remélhetőleg a piacokra fokozatosan visszatér a bizalom, elképzelhető, hogy a kölcsönöknél szükség lesz állami szerepvállalásra. Mégpedig úgy, hogy a vállalatok hitelfelvételéhez az államok garanciát nyújtanak annak érdekében, hogy a jelenleg még rendkívül bizalmatlan pénzintézetek hajlandóak legyenek kölcsönt nyújtani .Ezzel párhuzamosan szép lassan visszatérhet az élet a világgazdaságba, és lassacskán megindulhat a fejlődés.

Magyarországon a következő időszakban szemléletváltásra lenne szükség, ahhoz, hogy stabilizálódjon a helyzet. A kedvezőtlen kilátások, ezen belül a dráguló hitelek miatt a lakosság már nem adósodhat el olyan szinten, mint korábban. A háztartásoknak össze kell húzniuk a nadrágszíjat, tehát nem újra és újra kölcsönt kell felvenniük, hanem a megtakarítást kell előtérbe helyezniük. Elemzők szerint az államnak is így kéne tennie, vagyis a kiadásokból illene jócskán lefaragnia.