Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke és Daniel Chitoiu, a Romániai Pénzügyigazgatási Nemzeti Ügynökség elnöke kedden kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá Szegeden, a magyar-román közös kormányülés keretében - közölte az MTI-vel a magyar adóhatóság.

Az APEH sajtóközleménye ismerteti, hogy a megállapodás célja, hogy az adóigazgatás területén fokozzák és erősítsék az együttműködést Magyarország és Románia között.

Az együttműködés eddig az uniós jogforrások, valamint az 1996-ban hatályba lépett kettős adóztatás elkerülésére, az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezmény alapján valósult meg, s elsősorban információcserére, egy-egy esetben behajtási jogsegélyre vonatkozott.

Kétoldalú tapasztalat- és információcsere

A most aláírt dokumentum szerint a két ország szakértői rendszeres időközönként tapasztalatot és véleményt cserélnek az általános adóigazgatást és egyéb, adózást érintő technikai jellegű kérdésekben. Az információcsere középpontjában a  Magyarország és Románia közötti különbségek elemzése áll, különösen a módszerekre és eljárásokra, az adóhatóságok humán erőforrásaira, teljesítményértékelésére, kockázatkezelésére, adóellenőrzésére és nemzetközi adóügyi kapcsolataira vonatkozóan.

Az adóelkerülés feltárása, valamint az ellenőrzések hatékonyabbá tétele céljából a hatóságok saját területükön egyidejű ellenőrzéseket végezhetnek, amennyiben az adózó mind a két országban folytat tevékenységet.

A megállapodás kiterjed a területi szervek közötti közvetlen együttműködésre is, aminek célja az adóigazgatás területén történő tapasztalatcsere.