Költekezőből spórolós lesz az USA-polgár

Vágólapra másolva!
Két évtizede követett szokásokon kényszerülnek változtatni az Egyesült Államok lakosai: az olcsó hitelek és a féktelen fogyasztás korszakát a spórolás váltja fel. Az első ránézésre üdvös fejlemény újabb csapást mér az egyébként is rossz bőrben lévő tengerentúli gazdaságra.
Vágólapra másolva!

Amint egyre nehezebb hitelhez jutni, a részvény- és ingatlanárak pedig esnek, az amerikai lakosság lassan rákényszerül, hogy költekezés és eladósodás helyett ismét növelje megtakarításait - írta a minap a Bloomberg.

Már vannak konkrét adatok, amelyek azt mutatják, hogy a pénzügyi válság hatására az Egyesült Államokban csökken a belső fogyasztás. Szeptemberben a kiskereskedelmi eladások sorozatban harmadik hónapja csökkentek, amire még nem volt példa a mérések 1992-es bevezetés óta.

Az összesített szeptemberi fogyasztási adatok az augusztusi stagnálás után 0,3 százalékos visszaesést mutatnak, ami négy éve a legnagyobb havi zuhanás. A negyedéves fogyasztás éves összehasonlításban 3,11 százalékkal mérséklődött - ilyesmire csaknem három évtizede nem volt példa.

Vonzó befeketetések, olcsó hitelek

A Reuters és a University of Michigan - ugyancsak szeptemberi - felmérése egyenesen azt mutatta, hogy a fogyasztói bizalom szintje még sohasem zuhant akkorát egy hónap alatt, mint az idén augusztusról szeptemberre.

A kereskedelmi minisztérium adatai szerint 1960 és 1990 között az amerikaiak átlagosan adózott jövedelmük 9 százalékát takarították meg. A kilencvenes években azonban, a szárnyaló részvénypiacok és a felfelé ívelő ingatlanárak láttán, mindinkább a befektetések felé fordultak.

Eközben a lazuló hitelfelvételi feltételek megkönnyítették a nagyobb vásárlásokat. A megtakarítási ráta így az említett 9 százalékról előbb 3,5 százalékra, majd a legutóbbi három évben 1 százalék alá csökkent.

Billió dollárban mérhető veszteségek

Mindennek most alighanem vége. Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed úgy tudja, a háztartások összvagyona 2008 második negyedévében 2 billió dollárral csökkent az előző év azonos időszakához képest - és ebben még nincs benne a tőzsdék szeptemberi és októberi vesszőfutása, amely az elmúlt másfél hónapban 3,9 billió dollárral rövidítette meg a befektetőket.

Ugyancsak a Fed számolt be arról, hogy a lakossági hitelfelvétel augusztusban 7,9 milliárd dollárral mérséklődött, ami a statisztika 1943-as kezdete óta a legnagyobb esés. A munkanélküliség ugyanakkor máris ötéves csúcson, 6,1 százalékon áll, és nem kizárt, hogy egészen 9 százalékig emelkedik az elkövetkező években.

"A fogyasztók kezdenek rájönni, hogy eddig álomvilágban éltek. Ezentúl pénzt kell majd félretenniük a nyugdíjas éveikre, a gyerekeik iskoláztatására és egyéb célokra" - összegezte a helyzetet a Bloombergnek nyilatkozó Lyle Gramley, a Fed egy korábbi igazgatója.

Máshol jobban takarékoskodnak

Más nemzetek megtakarítási hajlandóságát elnézve, az amerikaiaknak lesz mit behozni. Ha hihetünk az OECD adatainak, rendelkezésre álló jövedelmük 0,4 százalékának tavalyi megtakarítása messze elmarad a németek 10,9, de a japánok 3,1 százalékos spórolási rátájától is. Beszédes, hogy augusztusban 0,8, szeptemberben pedig már 1,3 százalékkal nőttek a személyes megtakarítások.

A trend megfordulása hosszú távon jó hatással lehet az amerikai gazdaságra, hiszen a biztosabb pénzügyi alapokon álló háztartások enyhítenék a gazdasági növekedés függését a külföldi befektetésektől. Rövid távon azonban a kereslet visszaesése egész ágazatokat tehet tönkre.

"Bármely iparágnak, amely a hamarosan drasztikusan gyengülő lakossági fogyasztásra termel, méretcsökkenésre és konszolidációra kell berendezkednie" - jelentette ki Allei Sinai, a New York-i Decision Economics vezető közgazdásza.

Autógyártás, kiskereskedelem, építőipar, turizmus

A háztartások bizonyára hirtelen fogják vissza a költekezésüket, ami nem hagy elég időt a vállalatoknak az alkalmazkodásra. Csődök sora várható, elmélyítve a sokak szerint már amúgy is tartó recessziót. Egyes elemzők szerint ebben és a következő negyedévben a gazdaság akkor is 2 százalékkal fog zsugorodni, ha a fogyasztás nem csökken a várt mértékben.

Az építőipart már megtizedelte az ingatlanpiac összeomlása. Tucatnyi jelentős cég kért már csődvédelmet, köztük olyan óriások, mint a Tousa, a Kimball Hill, a Levitt & Sons, a Neumann Homes és a Carl Icahn milliárdos tulajdonában lévő WCI Communities. A kiskereskedelemben idén 8 ezer, jövőre 10-12 ezer üzlet megszűnésére számítanak.

Rossz idők járnak az autógyárakra is. A General Motors, a Ford és a Chrysler eladásai ebben a hónapban előreláthatólag 11 millióra esnek vissza, ami 25 éve a legalacsonyabb szám lenne. 2002 és 2007 között 16,7 millió darab volt az átlag, de még ez év első kilenc hónapjában is 14,1 millió. Az elemzők biztosak abban, hogy elbocsátások, sőt gyárbezárások nélkül a detroiti nagy hármas nem élheti túl a krízist - de még ilyen intézkedések után is lehetséges cégegyesülés.

Az előrejelzések szerint ebben az évben 600 újautó-kereskedés zár be vagy olvad össze egymással, ami a teljes piac 3 százalékát teszi ki. Tavaly ez a szám 430 volt, de a körülmények már alaposan megváltoztak. "Több a kereskedés, mint az eladható új kocsi" - idéz a Bloomberg egy iparági szakértőt.