Válságban a német válságkommunikáció

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak, érthetetlennek és aggodalomra okot adónak nevezte a német kormány szóvivője az egyik legnagyobb németországi bank, a Deutsche Bank elnökének a parlament által jóváhagyott pénzügyi mentőcsomaggal kapcsolatos kijelentését.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Josef Ackermannt keddi nyilatkozatában élesen bírálta Peer Steinbrück pénzügyminiszter is. Ackermann ugyanis a Der Spiegel című hetilapnak egyebek között azt hangoztatta: "Szégyellné magát, ha a kormány által ígért támogatást igénybe kellene vennie." Egyben közölte, hogy a Deutsche Bank semmilyen formában nem tart igényt állami segítségre.

Thomas Steg kormányszóvivő a keddi lapokban közölt állásfoglalás szerint megdöbbenésének adott hangot a bankelnök nyilatkozata miatt. Úgy értékelte: mindaz annak teljes meg nem értéséről tanúskodik, amit a kormány az elmúlt hetekben, illetve napokban a pénzügyi válság leküzdése érdekében tett. Ackermann nyilatkozatát miatt értesülések szerint erősen zokon vette Angela Merkel kancellár is.

A bírálatok nyomán a 60 éves tekintélyes bankvezető kedd délelőtt némelyest visszakozott. Kijelentette ugyanis, hogy a maga részről teljes mértékben támogatja a kormány által kidolgozott pénzügyi mentőcsomagot. Azt azonban megerősítette, hogy a Deutsche Bank nem kíván élni azzal.

Michael Glos német gazdasági miniszter ugyanakkor más ügyben ugyan, de közvetve kiállt Ackermann mellett. A miniszter ugyanis egy keddi sajtónyilatkozatban arra szólította fel a német bankok vezetőit, hogy a Deutsche Bank elnökéhez hasonlóan mondjanak le az év végi jutalomról. Josef Ackermann a közelmúltban kijelentette, hogy a pénzügyi válság következtében kialakult helyzetben nem tart igényt az esztendő végén esedékes, több millió eurót kitevő jutalmára.

Felajánlását eddig egyetlen vezető "kollégája" sem követte, sőt több parlamenti politikus is képmutatással vádolta őt. Glos miniszter ezzel szemben kedden követésre méltónak nevezte Ackermann példáját, úgy értékelve, hogy egy ilyen gesztus "a megbánás jeleként" segítené a bankokkal, illetve a bankárokkal szemben elveszett bizalom helyreállítását.

Az elmúlt hetekben a bankokat, illetve azok vezető menedzsereit Németországban több heves bírálat érte. A német lakosság többsége úgy vélte, hogy a vezető bankárok felelősek a pénzügyi válságért, Horst Köhler elnök pedig bocsánatkérésre szólította fel őket.