Szinte ingyen a bizalomra váró OTP és Mol

Vágólapra másolva!
"Megítélésünk szerint a jelenlegi eséseket már egyértelműen vételekre érdemes kihasználni a MOL és az OTP piacán egyaránt - mondta Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere. 
Vágólapra másolva!

Fontos azonban észrevenni, hogy a mostani történet már nem csupán az értékeltségi szintekről szól. A rövid távú veszély abban rejlik, hogy egy elhúzódó és kedvezőtlen befektetői környezetben tartósan elfordulnak a kockázatosnak ítélt eszközöktől a befektetők: a magyar piac pedig mostanság kiemelten ebbe a kategóriába tartozik - elemezte a helyzetet Pallag Róbert.

A megvásárolt saját részvényekkel korrigálva a Mol eszközértékétől lényegesen elmaradó szinteken forog, ugyanakkor a régiós szektortársak árazása hasonlóan attraktív a lengyel PKN, az osztrák OMV és az orosz Lukoil esetében is. A következő években nagy növekedési lehetőséget jelent a horvát INA megszerzése, éppen emiatt fontos, hogy részleteket illetően milyen megállapodás jön létre a horvát kormánnyal.

Domináns hazai hitelintézetként az OTP Bank "a tipikus magyar beteg", hiszen részvényeinek értékeltsége lényegesen elmarad a régiós bankszektor egyébként historikus viszonylatban igen nyomott árazásától. A likviditást szem előtt tartó külföldi befektetők a forintpiacon és a bankrészvényen keresztül a magyar makrogazdasági kilátásokat adják-veszik, ennek megfelelően a nemzetközi médiában látható szakértői vélemények - az izlandi példa és a magyar államcsőd esélyeinek mérlegelése - a megszokott diszkontot ugrásszerűen növelte az OTP Bank esetében az elmúlt hetekben.

Forint: védeni és várni a külföldiek bizalmát

Az országnak saját finanszírozhatóságát illetően kell komoly érveket letenni az asztalra, az segítheti a visszarendeződést. Ebből a szempontból kiemelhető pozitívum a költségvetés alacsonyabb hiánnyal való áttervezése. Ráadásul az ország rövidlejáratú adósságának (aminek megújítási kockázata a hitelválság kapcsán fókuszba került) több mint felét anyabank-leánybank közötti pozíciók teszik ki, így ezen a téren inkább túlzók a piac aggodalmai, ahogy azt Simor András is kiemelte több nyilatkozatában.

"Hosszabb távon a devizahitelezés lelassulása szisztematikusan forintgyengítő lehet, ám középtávon nem csak ez az egyetlen tényező, amely a fizetési mérlegre hatással lehet." - ismertette a forint árfolyamának alakulásával kapcsolatos várakozásait Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

A forint árfolyama, annak változékonysága is bizalom kérdése. A piac szereplői egyelőre nem látják tisztán, hogyan alakulnak a jövőbeni deviza pénzáramlások. Csak első reakciók vannak, (export visszaesik, kevesebb devizahitel felvétel miatt megfordul ezen üzletág pénzáramlása stb.), s ilyenkor mindenki hajlamos szélsőséges eseteket beárazni. Ugyanúgy, ahogy a kötvénypiac esetében, a befektetőknek tények kellenek, hogy bizalmuk visszatérjen.

Csökkennek a bankközi kamatok, fény pislákol az alagút végén?

A nemzetközi piacokon a bizalom terén ha lassan is, de látszik javulás, ami a bankközi kamatok jelentős csökkenésében érhető tetten. A magyar bankok közötti forinthitelezésben nem is volt érzékelhető bizalomvesztés. A devizalikviditás biztosításával láthatóan voltak/vannak problémák, de a szakember vélekedése szerint első határozott lépésként az ECB 5 milliárd eurós hitelkerete segítség lehet, mivel így az MNB úgy segíthet a partnerkockázatok kezelésében, hogy az ország devizatartalékait nem kockáztatja.

Összességében a döntéshozók sok olyan intézkedést tettek az elmúlt két hétben, amelyek stabilizálhatják az ország helyzetét. Ha ezek nem hoznának megoldást, még vannak drasztikusabb eszközök a tarsolyban.