Áresés várható Európában

Vágólapra másolva!
Komoly veszteséggel fejezték be a szerdai kereskedést az ázsiai börzék, a tokiói tőzsde irányadó indexe péládul az exportőrök jelentős gyengülése miatt közel 7 százalékos mínuszt produkált. Szakértők szerint a nyugat-európai mutatók is lejtőre kerülnek a nyitás után.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsdeindexek keddi hanyatlása rányomta a bélyegét az ázsiai kereskedésre. Tokióban a papírok döntő része veszített értékéből, az exportőrök a jen erősödése miatt voltak kénytelenek komoly veszteséget elkönyvelni, miközben a bankpapírok az eredménybeszámolókkal kapcsolatos aggodalmak miatt kerültek eladósorba.

Az elektronikai óriás, a Sony közel 9 százalékos mínuszban zárt, illetve a járműgyártók - többek között a Suzuki, a Toyota, a Mazda, a Nissan - jegyzése is meredek lejtőre került, az említett cégek részvényei 6-12 százalékkal gyengültek.

A jelentős eladói nyomás eredményeként a tokiói börze irányadó indexe közel 7 százalékkal 8674 pontra zuhant. A térség többi börzéjén is hasonló volt a helyzet, a szöuli Kospi index 5, a hongkongi Hang Seng 3 százalékkal került lejjebb, az ausztrál S&P/ASX 200 jelű mutató 3,4 százalékkal süllyedt.

Londoni szakértők szerint a nyugat-európai részvénymutatók szerdán követik New York-i és ázsiai társaikat. Prognózisuk szerint a londoni index 80 pont körüli veszteséggel nyithat, a frankfurti DAX pedig bő száz pontos eséssel indulhat útjára.

A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a Dow Jones és a Nasdaq is mínuszban volt szerda reggel, előbbi 1,5, utóbbi 0,1 százalékkal süllyedést mutatott.