Recessziót hozhat a kamatemelés

Vágólapra másolva!
A forint a héten elérte azt az árfolyamhatárt, amelynél gyengébbet a jegybank semmiképpen nem akar látni - derül ki a távirati iroda által megkérdezett londoni elemzők nyilatkozataiból. A szakértők úgy vélik, az új, vagy annál nem sokkal alacsonyabb kamatszint akár 2009 végéig is kitarthat, ami viszont egyértelmű recessziós kockázatokkal jár.
Vágólapra másolva!

Neil Shearing, a Capital Economics közép-európai közgazdásza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szerdán bejelentett 3 százalékpontos kamatemelést értékelve azt mondta, a lépés azt jelzi a piacnak, hogy a magyar jegybank a 280 forintos euróárfolyamot tekintette a határnak, és mindent megtesz annak érdekében, e szintnél ne legyen gyengébb a magyar deviza. Úgy gondolhatták, ha ehhez masszív kamatemelés kell, akkor jöjjön az - fogalmazott a szakértő.

Shearing szerint a következő lépéseket a külső piaci fejlemények határozzák majd meg. Ha visszatér a kockázatvállalási hajlandóság, akkor meredek kamatcsökkentések is lehetségesek, de a Capital Economics elemzője szerint valószínűbb, hogy a forint egy ideig még nyomás alatt marad, nem utolsósorban azért, mert az eurót is lefelé ható kockázatok terhelik.

A szakértő szerint arra is van esély, hogy a jelenlegi 11,5 százalékos MNB-alapkamat 2009 végéig érvényben marad, ez viszont egyértelmű recessziós kockázatot jelent a magyar gazdaságban jövőre.

Visszaesés jöhet

Michal Dybula, a BNP Paribas bankcsoport közép-európai közgazdásza szerint középtávon arra lenne szükség, hogy csökkenjen az ország külső finanszírozási igénye. "Sajnálatos módon" a fizetési egyensúlyi helyzeten egyelőre a jövőre valószínűsíthető, teljes körű recesszió "segíthet".

Magyarországon 3-4 negyedévnél hosszabb ideig tartó gazdasági visszaesés sem zárható ki. A bank 2009-re recessziót jósol az Egyesült Államokra, az euróövezetre, Nagy-Britanniára és Japánra is, ami nem könnyíti meg a magyar exportőrök helyzetét - vázolta borúlátó prognózisát az elemző.

Christine Li, a Moody's hitelminősítő londoni közgazdásza ugyan nem jósolt egyértelműen recessziót jövőre, de előrejelzése szerint az agresszív kamatemelés "valószínűleg rossz hír" a növekedés szempontjából. A magyar gazdaság az idén eddig jól teljesített, az éves szintre számolt második negyedévi növekedés 2 százalékra gyorsult az előző negyedévi 1,7 százalékról.

Hosszú távon bizalomra van szükség, nem csak kamatemelésre

A forint közép- és hosszabb távú erősítéséhez további pénzügypolitikai és költségvetési intézkedésekre lesz szükség - vélte Rafal Uss, a Raiffeisen Bank varsói devizakereskedője.

Sajnos a befektetők mostanában alapvetőbb okok miatt igyekeznek eladni a feltörekvő piaci devizákat, mintsem azért, mert ilyen vagy olyan a kamat. Az emelés adhat rövid távú támogatást, de általánosságban szerintem inkább növeli a pánikot. Nem valószínű, hogy bárki megtartaná a forintban befektetett eszközeit, csak mert 3 százalékponttal nagyobb a kamat. Persze a magasabb kamat megdrágítja a hazai törlesztéseket. Ez rossz a gazdaságnak, így aztán aligha lesz érzékelhető gazdasági növekedés jövőre" - magyarázta a Royal Bank of Canada felzárkózó piaci stratégája, Nigel Rendell a Reuters hírügynökségnek.