Heti 15 milliárddal esik Moszkva tartaléka

Vágólapra másolva!
Oroszország nemzetközi tartalékai - Moszkváé a harmadik legnagyobb devizakészlet a világon - 14,9 milliárd dollárral csökkentek az elmúlt héten - írja a Bloomberg. Ennek oka az, hogy a központi bank pénzt dobott a piacra, hogy fenntartsa a rubel árfolyamát, miután a befektetők kivonták pénzüket az országból.
Vágólapra másolva!

A tartalékok értéke 515,7 milliárd dollárra csökkent az október 17-éig (péntekig) tartó munkahét alatt. Az előző héten már esett 15,5 milliárdot az orosz devizakészletek szintje, akkor 530 milliárd volt ez az összeg.

A tartalékok csökkenése, illetve ennek üteme riasztó - véli a Bloomberg által megkérdezett szakértő, Vlagyimir Tyihomirov, az UralSib Financial Corp. vezető közgazdásza.

Menekül a tőke

A központi bank előrejelzése ezek után aligha lesz tartható, legalábbis "túlzottan optimista" Tyihomirov szerint, az orosz jegybank korábban ugyanis 547 milliárdos devizakészleteket jósolt december végére. Az UralSib számításai szerint ugyanakkor 2009. január elsejére 500 milliárd dollár körül alakulhat ez az összeg.

A grúz háború azaz augusztus 8. óta a befektetők 63 milliárd dollárt vontak ki Oroszországból. Ez egybeesett a nyersanyagárak csökkenésével és a hitelválság kiterjedésével is.

Elég a tartalék

"Oroszországnak elég tartaléka van ahhoz, hogy stabilan tartsa a rubel árfolyamát, ezért a spekulánsok nagyot fognak csalódni" - mondta Alekszej Kudrin pénzügyminiszter október 21-én.

Az orosz tartalékok 1998-ban 12,3 milliárd dollárt tettek ki, azóta viszont a világon a harmadik legnagyobb devizakészletét halmozta fel Moszkva. Jelenleg Kína a világelső 1900 milliárd dollárral, míg Japánnak 969 milliárdos tartalékai vannak.