Az S&P leértékelte az Invitel tulajdonosát

Vágólapra másolva!
Az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pénteken a mélyen spekulatív kategóriában "B"-re rontotta a Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) vezetékes távközlési szolgáltató hosszú lejáratú hitelképességi osztályzatát az eddigi "B plusz"-ról. Az új besorolás kilátása is negatív. Mindez nem meglepő, hiszen az S&P a HTCC-nek már augusztusban negatív kilátást adott.
Vágólapra másolva!

A mostani leminősítést a cég beszűkült pénzügyi mozgásterével indokolták a forint romlásával és a magyarországi és a délkelet-európai makrogazdasági környezettel összefüggésben. Ezek a közeljövőben negatívan befolyásolhatják a HTCC szerény EBITDA-növekedési várakozásait, írták az S&P elemzői.

A HTCC, az Invitel márkanév alatt, a piacvezető alternatív vezetékes távközlési és széles sávú internetszolgáltató Magyarországon. A HTCC az amerikai Seattle-ben van bejegyezve, 64,6 százaléka a dán TDC távközlési cégé. A TDC szeretné eladni a részét a HTCC-ből. A Teszári Zoltán nagyváradi vállalkozó tulajdonában lévő Romania Cable Systems and Romania Data Systems (RCS&RDS) szeptemberben ajánlatot tett a részesedésre.

A HTCC korábban megvásárolta az osztrák székhelyű Memorex Telex Communications AG 95,7 százalékát, ezáltal a legnagyobb nemzetközi nagykereskedelmi szolgáltató lett a közép- és kelet-európai régióban. Az S&P emiatt tavaly decemberben egyszer már negatív előjelű figyelőlistára vette a HTCC-t, de idén márciusban ezt visszavonta, és megerősítette a most lerontott "B plusz" osztályzatot.

A HTCC bevétele az első félévben majdnem megkétszereződött: 97 százalékkal 279,5 millió dollárra emelkedett az Invitel beszámításával az egy évvel korábbi 142 millióról. Az Invitel tavaly április 27-től szerepel a csoportmérlegben. Az üzemi eredménye 171 százalékkal 43,9 millió dollárra emelkedett 16,2 millióhoz képest, az adó utáni vesztesége kisebbségi részesedések nélkül 23,8 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi, 70,8 milliós hiányhoz képest.

Tavaly, egész évben a HTCC 103 százalékkal 385,2 millió dollárra növelte a bevételét a 2006-os 189,3 millióról (az Invitel beszámításával). Az üzemi eredményt lassította az Invitel beolvasztásának költsége, de az így is 58 százalékkal 46,2 millió dollárra nőtt 29,3 millióról. Az éves nettó veszteség, kisebbségi részesedések nélkül, 96,6 millió dollár volt, a 2006-os, 16,4 millió dolláros adózott eredmény helyett. Ezt főleg származékos és egyéb pénzügyi eszközök közel 70 millió dolláros leértékelésével és az Invitel megvásárlása miatt 43,9 millió dollárral megnőtt kamatteherrel magyarázták a cégnél.