Megint lejtőn az európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Péntek reggel a nyugat-európai részvénypiacok ismét meredek lejtőre kerültek, a gyenge vállalati eredmények miatt. Napközben a helyzet tovább romlott, a 4-5 százalékos veszteség 7-8-ra nőtt. Különösen rosszul teljesítenek a bankok, az olajtársaságok és az autógyártók papírjai.
Vágólapra másolva!

A reggel jelentős mínuszban nyitó európai részvényindexek egyre meredekebben zuhannak. Magyar idő szerint nem sokkal délután 1 óra előtt a legfontosabb nyugat-európai mutatók közül a párizsi CAC közel 8 százalékos esésnél tartott, a londoni Footsie vesztesége meghaladta a 7 százalékot, a frankfurti DAX pedig 8,2 százalékkal került lejjebb.

A német börzén uralkodó hangulatot jól jellemzi, hogy a legjobban teljesítő papír a Metro kiskereskedelmi részvénye, amely így is tetemes, 4 százalékos mínusznál tartott az említett időpontban. Az indexeket egyebek mellett a bankok és rossz hírekről beszámoló autógyártók mélyrepülése húzza lefelé.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pénteken 5,4 százalékos eséssel kezdett, az első óra vége felé 4,13 százalékos veszteséggel 836,71 pontnál tartott, 44,46 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Kora délutánra 800 pont alá is benézett.

Az értéktőzsdék nyitása után közel egy órával az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónként 64,83 dollár volt Londonban, 1,09 dollárral olcsóbb a csütörtöki zárónál. Korábban reggel 88 centtel olcsóbb, hajnalban 61 centtel drágább volt a csütörtöki zárónál. Az olajat az sem drágította, hogy az OPEC másfél millió hordós termeléscsökkentésről döntött.