Elkészült az első filmváltozat Marx Károly A tőke című trilógiájából, amely a nemzetközi pénzügyi válság hatására egyre népszerűbb. Csaknem tízórás filmet rendezett Marx főművéből Alexander Kluge német író és filmkészítő. Legutóbb 80 éve, a nagy gazdasági világválság előestéjén merült fel komolyabban a mű megfilmesítésének gondolata. Szergej Mihajlovics Eizenstein foglalkozott vele, de a Patyomkin páncélos alkotójának 1927-ben papírra vetett tervéből végül nem lett semmi.

Kluge alapgondolata, hogy a klasszikus nemzetgazdaságtan bírálója által írt könyv távol van és mégis közel, mint az ókor, az antikvitás, amely ugyan időben távol esik a jelenkortól, de az akkor született elméletek, fogalmak jól magyarázzák a mai világ jelenségeit. Innen származik a mű címe: Hírek az ideológiai antikvitásból (Nachrichten aus der ideologischen Antike).

A müncheni rendező a német Die Welt szerint gigantikus montázst készített a marxi főmű alapján, amelyben egymást váltják interjúrészletek, játékfilmekből vett jelenetek, zenei betétek és dokumentumfilmre emlékeztető részletek. A filmben megszólalnak filozófusok - többek között Peter Sloterdijk -, van benne közjáték "Klasszikus nehézipari tájkép" címmel, Durs Grünbein költő pedig például Marx munkásságának szépirodalmi vonatkozásait elemzi.

A film háromlemezes dvd-kiadásban jelenik meg a Suhrkamp kiadónál novemberben, Bécsben pedig október közepén egy moziban is bemutatták. A monstre alkotás sikeresélyes, könyv formátumban legalábbis igen kelendő manapság A tőke: a német filozófus munkáit gondozó könyvkiadó, a Karl-Dietz-Verlag a múlt héten arról számolt be, hogy idén az első kilenc hónapban háromszor annyit adtak el a trilógia első kötetéből, mint tavaly egész évben.

Nemrég a német kormány pénzügyminiszteréről is kiderült, hogy jól ismeri Marx munkásságát. "A marxi elmélet bizonyos részei egyáltalán nem tévesek" - nyilatkozott Peer Steinbrück szeptember végén a Der Spiegel hírmagazinnak. A féktelen kapitalizmus a maga mohóságával a végén önmagát falja fel - mutatott rá a szociáldemokrata politikus.

A Die Welt szerint egyébként Marx Károly remekül boldogulna a mostani válságos időkben. "Valószínűleg tévékommentátor lenne és versengenének érte a csatornák, a nagy szakállával pedig üdítő látvány lenne a sok simára borotvált politikus között" - áll a hamburgi újság honlapján megjelent beszámolóban.