Ötezer fehérgallérost bocsát el a Chrysler

Vágólapra másolva!
A Chrysler pénteken bejelentette: az év végéig elbocsátja ötezer irodai dolgozóját. A kemény költségcsökkentő intézkedés az amerikai autógyár fehérgalléros alkalmazottainak egynegyedét érinti. A létszámcsökkentést önkéntes alapon, például nyugdíjazásokkal kezdik, később, ha szükség lesz, kötelező elbocsátásokat is elrendelnek decemberben. Az elbocsátások csak a nem szakszervezeti munkaerőt érintik.
Vágólapra másolva!

A nagyságra harmadik amerikai autógyár, a Chrysler - amelynek jelenleg 18 500 fehérgalléros alkalmazottja van - múlt hónapban ezer munkást bocsátott el. A cégnek már a "nem elsőrendű válság" előtt is sok gondja volt, és amikor a helyzet nehezedett, a német Daimler túladott rajta.

A Chrysler mostani tulajdonosa, a Cerberus Capital Management pénzügyi befektető csoport is tárgyalásokat folytat a cég eladásáról vagy arról, hogy egybeolvasztják egy másik autógyárral. Egyeztetések zajlanak egyfelől a legnagyobb amerikai autógyárral, a General Motorsszal, másfelől a japán Nissan Motorral és annak 44 százalékos tulajdonosával, a francia Renault-val.

A Chrysler a kisteherautók és a kisbuszok iránti megcsappant kereslet miatt szeptemberben csökkentette a Dodge Ram pickup teherautók termelését, október végétől a kisbuszgyártást is visszafogja.

Bob Nardelli, a Chrysler vezérigazgatója közölte: az eladások csökkenése miatt át kell szabni a céget, új, hatékonyabb üzletvezetésre van szükség. A vállalat a közeljövőben további, nem részletezett költségcsökkentő lépéseket tervez.

Az amerikai fogyasztók szeptemberben kevesebb mint egymillió új autót vásároltak, ez utoljára 15 éve fordult elő. A Chrysler értékesítése múlt hónapban 33 százalékkal csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest, októberben több mint 40 százalékos visszaesés várható.