Orbán Viktor Merkelnél és Sarkozynél lobbizik

2008.10.25. 11:47

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár közbenjárását kérte annak érdekében, hogy az Európai Központi Bank likviditást fokozó intézkedéseit terjesszék ki a Magyarországon működő bankokra is - a pártelnök erről szóló leveleit Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője ismertette szombati sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor pénteki keltezésű levelében arra hivatkozik, hogy az Európai Központi Bank, amely általános körülmények között az euróövezet országaiban fejti ki tevékenységét, számos fontos nyíltpiaci műveleteket tett az elmúlt időszakban a likviditás megőrzése érdekében.

A Fidesz elnöke szerint azonban a pénzügyi válság mélyülése az eurózónához nem tartozó uniós tagországokban működő bankoknál még komolyabb likviditási zavarokat okozott, Magyarország gazdasága és bankrendszere pedig különösen kiszolgáltatott a nemzetközi pénzügyi zavaroknak.

Jól jönne az újabb EKB forrás

Orbán Viktor ezért arra kéri a német kancellárt és a francia elnököt - akik hozzá hasonlóan az unióban az Európai Néppárthoz tartoznak - hogy járjanak közbe az Európai Központi Bank elnökénél Jean-Claude Trichet-nél, hogy a likviditás fokozása érdekében az Európai Központi Bank teljes körűen terjessze ki korábban meghozott intézkedéseit a Magyarországon működő bankokra is.

A Fidesz elnöke szerint az intézkedés annál is inkább indokolt, mert az egységes belső piacon működő pénzintézetek eltérő kezelése komoly hátránnyal sújtja az eurózónához még nem csatlakozott tagországokat és egyben súlyosan torzítja az egységes piacon folyó verseny feltételeit.

Gyurcsány megköszönte

A miniszterelnök szombaton levélben köszönte meg Orbán Viktornak a közbenjárást - tájékoztatta a távirati irodát Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Gyurcsány Ferenc pénteken hasonló EKB akcióról egyeztetett telefonon Gordon Brown brit miniszterelnökkel - emlékeztetett Daróczi.

Külön úton

Cser-Palkovics András szerint Orbán Viktor azért írt levelet, mert a Fidesz a maga módján így próbál segítséget kínálni a válság megoldása érdekében.

Amíg az Európai Unió tagállamai határozott, egyértelmű lépéseket tettek a válság mérséklése érdekében, a magyar kormány intézkedései nem tudják kezelni a válságot - tette hozzá a Fidesz helyettes szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK